Upute za sistem-inženjere početnike i VPU administratore

U 7 godina postojanja Portala za sistem-inženjere i pokušaja da pomognemo sistemcima u svakodnevnom radu, shvatili smo da potpuni početnici, ili oni kojima je posao sistem-inženjera jednostavno delegiran, uvijek pomalo zakinuti. Razina članaka odgovora više onima s kojom godinom iskustva u području Linuxa i Unixa - no to je neizbježno.

Cijelo vrijeme izbjegavamo pisanje popularnih "kuharica", jer one donose gotovo rješenje, bez pokušavanja da se objasni u čemu je problem, kako se opisano može proširiti i prilagoditi vašim potrebama. Sistem-inženjer nikad na taj način neće naučiti samostalno rješavati probleme, nego će uvijek ovisiti o tuđoj pomoći. Ovo itekako može značiti razliku između dobrog i lošeg posla, ili posla i Zavoda za zapošljavanje.

U praksi, sistem-inženjeri se bave svim i svačim, umjesto osnovnim poslom održavanja informacijskog sustava na poslužitelju. U tim uvjetima, mnogima je teško odvojiti potrebno vrijeme za proučavanje funkcija Linux operativnog sustava i kako mogu postići potrebe njihova institucije. No, tu nema pomoći - istraživanje, čitanje dokumentacije, pretraživanje weba su svakodnevica svakog sistem inženjera i tu jednostavno nema pomoći. Za takve sistem-inženjere nudimo ovaj Portal, kao i Službu pomoći kao rješenje kad nešto "zapne". No, potrebe su raznolike, resursa malo, pa "magičnog rješenja" nema, uvijek je potreban trud s obje strane kako bi se problem riješio.

Pravi problem, zbog kojeg smo otvorili ovu e-knjigu, je kad s druge strane nema osobe s dovoljno tehničkog znanja, odnosno poznavanja komunikacijsko-informatičkih sustava (vrlo čest slučaj kod naše usluge virtualnih poslužitelja). Vrlo je teško procjeniti koliko osoba s "druge strane" zna, pa je rješavanje problema nekoliko puta teža. Dakle, odlučili smo pomoći ovom segmentu korisnika, i napisati osnovne operacije koje trebaju na poslužitelju napraviti. Ovi tekstovi će biti šturiji nego "kuharice", i neće ništa objašnjavati, samo navoditi minimum informacija, te eventualno ukazivati gdje se može naći više informacija.

Ukoliko namjeravate i dalje raditi kao sistem-inžener, neka vam ovi tekstovi budu odskočna daska, prvo prema Portalu, a onda prema bogatstvu informacija na Intenernetu. Ukoliko ste dužnost preuzeli samo privremeno, struka vam nije tehničke naravi, ili bilo što slično, nadamo se da će vam ovi tekstovi pomoći.

U svakom slučaju, želimo uspjeh u daljnjem, kraćem ili duljem radu s Linuxom.