Dodatni Debianovi repozitoriji

LinuxPaketi u stabilnoj distribuciji Debiana su zamrznuti, odnosno ne mijenjaju se verzije postojećih niti dodaju novi paketi. Problem nastaje kad distribucija ostari, te ne sadrži više „svježi” softver. Ako zbog toga odlučite prijeći na neku noviju, razvojnu, te stoga nestabilniju distribuciju Debiana, može doći do problema kod nadogradnje cijelog operativnog sustava. Uvođenje nedovoljno testiranih aplikacija i paketa nije poželjno kod produkcijskih poslužitelja. Pravo je rješenje korištenje stabilne distribucije, uz instalaciju samo pojedinih aplikacija svježijeg datuma.

U ovom ćemo članku predstaviti nekoliko repozitorija koji rješavaju navedene probleme. Ovi repozitoriji služe kao nadogradnja na Debianovu stabilnu distribuciju (stable). Neki od paketa prebačeni su iz nestabilne distribucije, te su prilagođeni verzijama biblioteka na stabilnoj distribuciji, dok su drugi u potpunosti novi.

 

Volatile

Ovo je neslužbeni repozitorij koji sadrži aplikacije koje se brzo razvijaju, pa Debian ne prati njihov razvoj. To su neki antivirusni programi i spam filtri (Postgrey, ClamAV, SpamAssassin…)

Podržane su sve arhitekture.

Da bi se pristupilo tim paketima, potrebno je u /etc/apt/sources.list upisati:

deb http://volatile.debian.net/debian-volatile/ stable/volatile main

NAPOMENA: od izdanja Squeeze (izašlog 2011. godine), repozitorij "volatile" je preimenovan u "squeeze-updates", pa redak koji morate unijeti u sources.list glasi:

deb http://ftp.debian.org/debian squeeze-updates main

odnosno, adresa lokalnog mirrora glasi:

deb http://ftp.carnet.hr/debian squeeze-updates main

backports.org

Backports.org je velika arhiva prekompiliranih paketa iz testing (većinom) ili unstable (samo u nekim slučajevima, kad sadrže sigurnosne ispravke) distribucije. Paketi su izrađeni tako da ne koriste nužno nove biblioteke, već postojeće iz Debian stable distribucije (ako je moguće).

Ako želite koristiti neki paket s backports.org, potrebno je dodati u /etc/apt/sources.list sljedeći redak:

deb http://www.backports.org/debian/ <distribucija> <paket>

Oznaku <distribucija> zamijenite s imenom trenutne stable distribucije (npr. lenny). Oznaku <paket> zamijenite s imenom source paketa (npr. u slučaju potrebe za novijim snort-doc paketom upišite snort) i imate dostupan paket iz testing/unstable distribucije.

Ako je stable distribucija još jako svježa, repozitorij može još neko vrijeme sadržavati pakete za prethodnu distribuciju (old-stable). No, generalno, backports.org repozitorij sadržava pakete iz testing/unstable distribucija, ali koje su priređene tako da se mogu instalirati na trenutnu stable distribuciju.

NAPOMENA: od rujna 2010. godine repozitorij backports postaje službeni repozitorij, pa u sources.list dodajte ovaj redak:

deb http://backports.debian.org/debian-backports <distribucija>-backports main contrib non-free

Sve operacije poslije su iste kao i kada je repozitorij bio samostalan.

Dotdeb

Dotdeb je neslužbeni repozitorij koji sadrži aplikacije za LAMP (Linux, Apache, MySQL & PHP) korisnike, kao što su MySQL verzije 5, PHP verzije 5, Qmail, itd.

Podržane arhitekture su amd64 i i386.

Da bi se pristupilo tim paketima, potrebno je u /etc/apt/sources.list upisati slijedeći repozitorij:

deb http://packages.dotdeb.org stable all

 

apt-get.org

Nazvan po svima poznatom package manageru, ovaj pretraživač neslužbenih repozitorija Debianovih paketa pretražuje preko 1600 repozitorija.

 

UPDATED: 2011-02-21 (Željko Boroš)

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet