Popularni repozitorij 'www.backports.org' postao služben

Popularni servis, odnosno repozitorij Debianovih paketa www.backports.org je ovih dana (točnije, 6. rujna 2010.) postao dodatni službeni repozitorij na Debianovim poslužiteljima. Kao što vjerojatno znate, backports inačice paketa su novije nego one na repozitoriju za stable izdanje Debiana. Razlog tome je svima poznat: Debian zbog temeljitog testiranja kasni (ponekad značajno) za aktualnim inačicama raznih programa, iako se time dobija vrlo pouzdan i stabilan sustav.

No, mnogo puta je potrebno, najčešće na inzistiranje korisnika, instalirati noviju inačicu određenog programa, pa ste uz malo sreće traženi program mogli pronaći u backports repozitoriju. Na tom repozitoriju se nalazi preko 500 paketa koji su napravljeni za testing izdanje, no koji su prekompilirani za trenutno stable izdanje (danas je to lenny, sutra squeeze itd.). Na ovaj način možete rabiti novije programe, a ne morate čekati dok izađe sljedeće izdanje Debiana (koja manje-više uvijek odstupaju od zacrtanih termina). Nažalost, neke složene pakete jednostavno nije praktično na ovaj način održavati (ili je zbog previše ovisnosti praktički nemoguće), pa nemate izbora nego prijeći na testing izdanje. Time ste dobili novije inačice programa, ali i nešto osjetljiviji sustav koji će svakako tražiti više vremena u održavanju.

Projekt backports je započeo Robert Tretkowski, a nastavili Alexander Wirt i Jörg Jaspert. Prelaskom na Debianove poslužitelje, projektu je zagarantiran daljnji život. Promjena koje morate napraviti u datoteci /etc/apt/sources.list je jednostavna, umjesto stare adrese www.backports.org stavite:

deb http://backports.debian.org/debian-backports lenny-backports main contrib non-free

Za izdanje squeeze (a kasnije i druga izdanja), stavit ćete:

deb http://backports.debian.org/debian-backports squeeze-backports main contrib non-free

Zatim je potrebno napraviti osvježavanje APT baze:

apt-get update

Nakon toga možete instalirati pakete iz novog repozitorija. Kako paketi iz repozitorija backports imaju manji prioritet nego paketi iz repozitorija stable, ukoliko želite instalirati noviji paket, upotrijebiti sljedeću sintaksu:

apt-get -t lenny-backports install paket

ili

apt-get -t squeeze-backports install paket

itd.

Time je cijela priča, barem što se tiče tehničkih detalja, završena. Ostaje jedino za nadati se kako će backportanih paketa biti još više, kako bi se jaz između dvaju izdanja Debiana barem malo ublažio.

Ukoliko ima još kakvih nejasnoća, pogledajte upute na adresi:

http://backports.debian.org/Instructions/

UPDATED: 2011-05-11

Vijesti: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)