DCC (Distributed Checksum Clearinghouse) izbačen iz Debianovih repozitorija

 DCC (Distributed Checksum Clearinghouse) je popularan servis za filtriranje spam poruka na mail poslužiteljima i kao takav je prisutan već dulje vrijeme u CARNetovoj distribuciji Debiana, uglavnom preko SpamAssassina. No, kako su neki sistem inženjeri mogli primjetiti, odnedavno ovaj paket nije moguće instalirati na poslužitelj na uobičajen način.

Razloga su dva: prvi je postojanje važnog sigurnosnog propusta, kojeg Debian sigurnosni tim nije mogao popraviti zbog prevelikih razlika u inačicama DCC-a u stabilnoj distribuciji Debiana i aktualnog izvornog koda DCC-a. Opcija koja u takvim slučajevima postoji je izvanredno ubacivanje aktualne inačice DCC-a u stabilnu distribuciju Debiana (što se rijetko radi). To nije učinjeno jer je u međuvremenu DCC-ova licenca promijenjena i nije više u skladu s GPL-om kojeg Debian distribucija striktno poštuje.

Iz tih razloga DCC je jednostavno izbačen iz službenih Debian repozitorija. Paketi koji ovise o DCC-u su prilagođeni da više o njemu ne ovise, pa tako i CARNet paket spamassassin-cn. Ovaj paket od inačice 2:3.1.7-4 više ne ovisi o DCC-u. Ovo ne znači da i dalje ne možete rabiti DCC, ali ga morate naći na nekom neslužbenom repozitoriju ili paket sami napraviti. Naravno, morate obratiti pažnju na licencu kako je ne biste prekršili.

 

 

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet