Spamassassin: nova inačica 3.1.7 donosi neke novosti

Nezamjenljivi i vjerni borac protiv spama, Spamassassin u novom CARNetovom paketu (spamassassin-cn 3.1.7-1) dolazi u novoj major inačici. Ovo sa sobom povlači neke promjene u konfiguriranju, ali i osvježavanju antispam pravila.

Najvažnija promjena u konfiguriranju je uporaba modula. Spamassassinu su njegove pojedine funkcionalnosti odvojene u posebne module, te ih je potrebno eksplicitno uključiti ukoliko ih želite rabiti. Ovo se radi naredbom "loadplugin" u datotekama v3xx.pre (trenutno v310.pre i v312.pre). Ove se datoteke čitaju prije čitanja ostalih konfiguracijskih datoteka (/etc/spamassassin/local.cf i korisničkih local.cf). Tek ukoliko uključite odgovarajući plugin, možete rabiti direktive u local.cf.

Ukliko to ne napravite, ništa se strašno neće dogoditi (osim što, naravno, ta funkcionalnost neće biti dostupna), jedino bi lint mogao izdati upozorenje kod operacije "spamassassin --lint":

[12978] warn: config: failed to parse line, skipping: bayes_use_chi2_combining 1
[12978] warn: config: failed to parse line, skipping: dcc_timeout 10
[12978] warn: config: failed to parse line, skipping: dcc_fuz2_max 999999
[12978] warn: config: failed to parse line, skipping: dcc_body_max 999999
[12978] warn: config: failed to parse line, skipping: use_dcc 1
[12978] warn: config: failed to parse line, skipping: dcc_fuz1_max 999999
[12978] warn: config: failed to parse, now a plugin, skipping: ok_languages en hr bs fi de sl
[12978] warn: lint: 6 issues detected, please rerun with debug enabled for more information

Konkretno, radi se o tome da je u local.cf ostala direktiva koja uključuje uporabu DCC-a, a da odgovarajući modul nije uključen. Problem, ako ga tako možemo nazvati, se rješava tako da u datoteci /etc/spamassassin/v310.pre otkomentiramo redak

loadplugin Mail::SpamAssassin::Plugin::DCC

Ovo će riješiti problem koji je nastao jer su u novim inačicama programa, pa tako i u CARNetovom paketu, zbog promjene načina licenciranja DCC i Razor2 moduli zakomentirani. Ovo ne znači da će tako i ostati, i promjena će vjerojatno biti, o čemu ćete biti na vrijeme obaviješteni.

Poruku gdje se spominje "ok_languages" možete izbjeći tako da u istoj datoteci otkomentirate redak:

loadplugin Mail::SpamAssassin::Plugin::TextCat

Zadnju poruku, "bayes_use_chi2_combining", možete izbjeći (ova opcija je sad uključena po defaultu i ne treba je posebno uključivati) tako da u /etc/spamassassin/local.cf zakomentirate redak

#bayes_use_chi2_combining 1

I na kraju, spomenut ćemo da se za sustav za osvježavanje rulesetova (antispam pravila) sada rabe nativni mehanizmi (channels), a ne više alat "Rules De Jour". Osvježavanje se vrši iz crona i potpuno transparentno. Da biste u potpunosti prešli na ovaj način osvježavanja pravila, kod osvježavanja paketa odaberite da želite instalirati održavateljevu inačicu konfiguracijskih datoteka, odnosno cron jobova (stisnite Y u oba slučaja).

Time smo zaključili ovaj kratki pregled novosti, i potencijalnih nedoumica, kod uporabe novog Spamassassina.

 

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet