Alpine: nasljednik popularnog mail klijenta Pine

 U rano doba Interneta u Hrvatskoj, jedini mogući način uporabe e-maila je io preko naredbeno-linijskih alata u Unix ljusci, poput raznih inačica mail(x) programa, elm-a i raznih drugih programa na raznim operativnim sustavima. Pojavom Pine-a korisnici su bili oduševljeni korisničkim sučeljem koje je bilo lagano za naučiti, te mnogim mogućnostima koje drugi programi nisu imali. Pine je omogućavao rad s udaljenim mail pretincima preko IMAP protokola i imao podršku za NNTP protokol preko kojeg ste mogli pratiti Usenet grupe. Ovo ne znači da je Pine prednjačio u baš svim inovacijama, ili da je bez ijedne mane, ali zbog ovih činjenica ostaje jedan od najraširenijih programa na Unixoidnim sustavima (a odavno postoji i inačica za PC računala, PC-Pine).

No, zbog problema s licencom, odnosno imenom koje je registrirana trgovačka marka u vlasništvu University of Washington, 2005. godine je odlučeno da se obustavlja razvoj Pine-a. Želja je bila osloboditi Pine licencnih ograničenja, pa je stoga na osnovu istog izvornog koda izdan Alpine.

Alpine je ništa drugo nego stari Pine, baziran na istom izvornom kodu i istog izgleda. Nova inačica paketa pine-cn će umjesto dosadašnjeg pine-a instalirati alpine, i na taj način na vaš poslužitelj transparentno donijeti alpine.

Osim što ćete na promptu kucati "alpine" umjesto "pine", vaš doživljaj u radu se ne bi trebao promijeniti. Za one koji dosad nisu rabili ni Pine ni Alpine, upute možete naći, osim u samom programu, na adresi http://www.washington.edu/computing/email/pinedoc/.

KEYWORDS: pine alpine

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet