Squirrelmail: nedostaje prvi redak maila

Squirrelmail očigledno pokazuje znakove starenja, jer se problem s prikazom poruka i dalje pojavljuje. Ukoliko poruka sadrži naše dijakritičke znakove, moguće je da poruka neće biti prikazana, odnosno neće biti prikazan pošiljatelj ili samo naslov poruke. Čini se da se kod nekih korisnika ovaj problem ne događa, ili je riješen zakrpom koju smo objavili u članku http://sistemac.carnet.hr/node/1332. No, ne kod svih.

Kolegi Kružiću nije pomoglo ni navedena zakrpa, pa je još prošle godine našao dodatnu zakrpu, citiramo:

U datoteci /usr/share/squirrelmail/functions/i18n.php sam u funkciji charset_decode unio sljedeću promjenu (187. redak):

if (! $save_html)  $string = sm_encode_html_special_chars($string);

sam zamijenio s

if (! $save_html)  $string = sm_encode_html_special_chars($string, ENT_COMPAT, 'ISO-8859-1');

Nakon ove promjene mi sve prikazuje uredno.

Kako nam se neki dan javio još jedan kolega s istim problemom, očigledno u pojedinim kombinacija klijenata i različitih encodinga mailova (ISO8859-2, UTF-8, Windows-1250...) može doći do pogrešnog prikaza mailova. Ukoliko imate sličnih problema, primjenite ovu zakrpu, ili jednostavno prijeđite na pouzdan https://webmail.carnet.hr/.

Nažalost, u sljedećem stabilnom izdanju Debiana dolazi ista inačica Squirrelmaila. Novi Squirrelmail nije čak ni u unstableu, nego u experimentalu. Je li vrijeme za izbacivanje Squirrelmaila iz CARNetove distribucije Debiana?

Napišite svoje mišljenje u komentarima.

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet

Komentari

Korisnici se već odavno susreću s različitim webmail klijentima, čija "kvaliteta" ili opcije i mogućnosti znatno nadilaze vjevericu. No, da bi nešto ušlo kao zamjena za postojeće rješenje, potrebno je odabrati nekoliko prihvatljivijih zamjenskih servisa i ponuditi ih na testianje. Nakon toga pustiti ih u uporabu na ustanovama, koje su voljne implementirati "nove" webmail klijente. Tu uvijek dolazi do otpora korisnika, koji su već navikli na postojeće rješenje.

Pozdrav,

Mario Dakić

Geografski odsjek PMF-a

Bilo je već ideja da se Squirrelmail zamijeni s nekim drugim webmailom, tipa Roundcube. No, onda bi bilo krajnjih korisnika koji bi se bunili jer im je SQM sasvim dovoljan i ne žele učiti novi webmail. Roundcube izgleda jako dobro, ali sasvim sigurno ima svoj set problema i hrpu novih ovisnosti koji opet mogu napraviti problem.

Činjenica je da imamo super-moćan webmail.carnet.hr, baziran na Horde/IMP engineu, kalendarom i adresarom, autentikacija ide preko AAI@EduHr, i možete ubaciti još nekoliko IMAP poslužitelja i imati sve na jednom mjestu. Pri tome nema nikakvih briga oko administriranja, a podrška je osigurana.

Kada sve zajedno ubrojimo, SQM u jessie nećemo ukidati, a za kasnije ćemo vidjeti. SQM je i sigurnosni problem, jer (nakon SASL-a) najčešći upadi spamera na poslužitelj su preko Squirrelmaila.

Iako su se neki profesori navikli na squirrelmal i samo njega koriste (webmail.carnet im ne odgovara), mislim da bi ga trebalo zamjeniti sa nekim programom koji je moderniji i odrzava se. Nikako samo izbaciti jer time nismo nista dobili, moramo imati pored carnetovog jos jedan webmail za ponuditi.

 

doris knego

pmf split

Naravno da je teško zadovoljiti sve korisnike, i uvijek će biti nezadovoljnih. Nije baš u potpunosti jasno zašto im ne odgovara webmail.carnet.hr, kad je sučelje vrlo slično?

Problem sa squirrelmailom je taj što se mora krpati da bi uopće proradio kako treba na wheezyu, a u jessie dolazi noviji PHP (5.6) s vjerojatno još problema u kompatibilnosti (jer na web stranicama SQM-a stoji da je kompatibilan samo do PHP 5.5). Ta obavijest stoji zadnjih godinu i pol dan, nema novijih obavijesti.

Noviji SQM nije ni u unstableu, što znači da teoretski novija inačica SQM-a može doći tek 2017. godine u Debianu 9 (stretch). Ako ne udje u testing do kraja 2016. (kada bi trebao biti freeze stretcha), nećemo vidjeti novu inačicu sve do 2019.

Mislim da webmail.carnet.hr ne odgovara zbog dvostruke prijave na sustav. Korisnici uglavnom ne koriste AAI jer "to sluzi za spajanje na internet od kuće ili eduroam". Tako ne koriste SSO mehanizam u svakodnevnom radu pa se moraju dva puta prijavljivati na sustav s dva (uglavnom) razlicita kompleta korisnickih podataka.

Bilo bi super kad mogli nekako dobiti Horde/IMP na svojim posluziteljima.

Pa nema dvostruke prijave, jednom kada se podesi profil odmah se ulazi u sandučić podrazumijevanog poslužitelja. Ne može jednostavnije.

Vi ćete lijepo objasniti svojim korisnicima da osim "za spajanje na internet od kuće i eduroam", AAI mogu koristiti za webmail, Moodle/Loomen i još mnoštvo drugih stvari, pa čak i ulaz na e-government portal.

Mnogi su svojim korisnicima davno omogućili autenticiranje preko LDAP-a, pa i tu problema nema (čak je i username "pero@domena.hr" moguć).

A Horde/IMP je lako riješiti, sačekajte jessie i napravite "apt-get install php-horde-webmail". :)