20 stvari koje biste trebali znati o APT-u (ebook)

O APT-u vam ne moramo puno govoriti, jer taj sustav rabite gotovo svakodnevno preko njegovih različitih frontendova, bilo u CLI ili GUI okruženju. No, rijetko tko se upućuje u dublje istraživanje, bilo zbog nedostatka vremena, bilo zbog određenih dvojbi da će nešto poremetiti u inače sasvim funkcionalnom poslužitelju. Nažalost, stoji da je nepažljivom uporabom i pogrešnom konfiguracijom APT-a i pripadajućih alata moguće poremetiti rad paketnog sustava.

No, s malo više pripreme i proučavanja literature moguće je napraviti mnogo toga, a na potpuno siguran način. U tome neka vam pomogne "Debian Administrator's Handbook", odnosno poglavlje o APT-u koje je upravo objavljeno. Rijetka je kvalitetna literatura, pogotovo koja je već objavljena kao knjiga, a u potpunosti je slobodna, odnosno ne košta ništa. Ovo poglavlje je "oslobođeno", te se može slobodno skinuti na ovoj adresi: http://www.ulule.com/debian-handbook/ (više o projektu), a direktan link za preuzimanje je: http://debian-handbook.info/files/2011/11/chapter-apt.pdf.

Ono što je zanimljivo je činjenica da je cijela knjiga od 450 stranica objavljena još 2004.-te godine na francuskom jeziku. Od tada je doživjela nekoliko izdanja, koja su sva rasprodana. Tada su autori poželjeli knjigu prevesti na engleski jezik i objaviti u otvorenom obliku. Kako je, pretpostavljate, teško naći izdavača koji bi objavio knjigu koja ništa ne košta, autori su pokrenuli akciju prikupljanja priloga kako bi skupili sredstva za plaćanje prevoditelja i tiskanje knjige. Akciju su nazvali "oslobađanjem" knjige (liberation). Do sada su skupili 59% potrebnih sredstava, a nakon toga će knjiga biti objavljena. Ukoliko baš želite tiskano izdanje, možete ga osigurati ukoliko donirate 45 eura, ili se jednostavno možete strpiti dok ne izađe elektronička inačica.

Do tada uživajte u slobodnom poglavlju i procijenite isplati li se čekati ostatak knjige.

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet