Debianov sedamnaesti rođendan

16. kolovoza 1993. izašla je prva službena inačica vjerojatno najpopularnije Linuxove distribucije - Debian. Projekt Debian je pokrenuo Ian Murdock, te ga nazvao po svojoj djevojci i sebi (Debra i Ian). Glavni cilj mu je bio napraviti distribuciju koja će se bez ikakvih kompromisa prikloniti GNU filozofiji, odnosno filozofiji slobodnog softvera. Te se filozofije u Debianu i danas drže.

Debian ima oko 40 tisuća različitih paketa za 12 službenih platformi, te oko 1000 razvijatelja i održavatelja paketa. Ovome broju, naravno, treba dodati i mnogobrojne neslužbene prerade i inačice, kao i distribucije koje se direktno oslanjanju na Debianove pakete, poput popularnog Ubuntua.

CARNet će i dalje bazirati svoju distribuciju Linux operativnog sustava na Debianu, te pružati pomoć za svoje poslužitelje koji se nalaze na institucijama članicama CARNeta.

Nova inačica Debiana ("squeeze") je ovog mjeseca ušao u "freeze" fazu, što znači da se novi paketi više neće dodavati, nego će se samo popravljati uočene pogreške. Izdanje nove inačice Debiana je najavljeno do kraja godine, kada će i CARNetova inačica biti dostupna za instaliranje.

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)