CryptoBox linux distribucija

 CryptoBox je live CD zasnovan na Debianu, koji pokrenut sadrži sigurnosno orjentiran datotečni poslužitelj (secure fileserver). CryptoBox je u stvari projekt koji dolazi u obliku paketa kojeg je moguće instalirati na bilo koji linux fileserver.

U ovom slučaju je on jedan od paketa sadržani na istoimenoj live cd distribuciji. Distribucija je namjenjena onima koji bez imalo truda žele pokrenuti osobni datotečni poslužitelj ili kao demonstracijski alat.

Nakon podizanja distribucije na računalu koje smo odredili kao fileserver dobiti ćemo upozorenje da nije moguća prijava na sustav.
To se može napraviti jedino putem web preglednika (browsera) sa drugog računala i to upisivanjem https://192.168.0.23 u adresno polje browsera. Moguće je odabrati i http protokol. Tada ćemo automatski biti preusmjereni na korištenje https protokola.

Jedan od prvih koraka je dozvoliti formatiranje tvrdog diska na računalu na kojem je pokrenuta CryptoBox distribucija. Ako odgovorimo potvrdno na upit, cijeli tvrdi disk će biti izbrisan i formatiran na način da omogući zaštićenu pohranu podataka.
Obratiti pozornost jer procedura briše cijeli disk!!!

Nakon toga moramo unijeti administratorsku lozinku i lozinku za enkripciju podataka na samome disku.

Moguće je i promijeniti IP adresu poslužitelje tako da odgovara mreži u kojoj je (ili će biti) smješten.

Putem browsera je moguće pregledati i upustva za pokretanje i podešavanje poslužitelja.

Više informacija na:

http://cryptobox.org/index.html

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet