Backports.org priprema pakete za Sarge distribuciju

LinuxU prošlomjesečnom članku "Dodatni Debianovi repozitoriji" spomenuli smo da će backports.org uskoro prijeći na Sarge. To se u međuvremenu i dogodilo.

Backports.org je velika arhiva prekompiliranih paketa većinom iz testing distribucije. U nekim slučajevima, kada se radi o sigurnosnim ispravkama, tu su i paketi iz nestabilne distribucije. Paketi su izrađeni tako da koriste biblioteke iz stabilne distribucije, ukoliko je to moguće.

Ako želite koristiti pakete s backports.org, u /etc/apt/sources.list treba dodati slijedeći redak:

deb http://www.backports.org/debian/ sarge-backports main

Bitno je napomenuti da je nužno u /etc/apt/preferences dodati:

Package: *
Pin: release a=sarge-backports
Pin-Priority: 200

Time smo svim paketima s backports.org smanjili prioritet i oni se neće instalirati prilikom redovne nadogradnje. To se mora uraditi zbog toga što backportani paketi imaju veći broj verzije od onih na Debianovu repozitoriju, pa bi ih operacija 'apt-get upgrade' automatski povukla.

Ako pojedini paket želimo instalirati s backports.org, umjesto iz standardne distribucije, za njega dodajemo redak u /etc/apt/preferences (npr. za paket mutt):

Package: mutt 
Pin: release a=sarge-backports
Pin-Priority: 999

Time je prioritet mutta s tog repozitorija povećan, pa ga možemo instalirati ovako:

# apt-get update 
# apt-get install mutt

Umjesto dodavanja svakog paketa zasebno u /etc/apt/preferences, može se koristiti i opcija -t naredbe apt-get, kojom se povećava prioritet na predodređeni 990, čime se osigura da će paket biti instaliran:

# apt-get -t sarge-backports install mutt

KEYWORDS: sarge backport backports

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet