Mysql: kako napraviti upgrade s mysql 4 na mysql 5?

 Zbog uporabe u različitim CMS sustavima, Mysql je svakako postao najpopularnija baza podataka u različitim, obično manje zahtjevnim okruženjima. Uz velike količine dodatnih informacija i trikova koji se mogu naći po internet stranicama, taj status će vjerojatno još dugo uživati. Baš zbog svoje popularnosti i činjenice da mnogo toga ovisi o ispravnom radu mysqla, postupak nadogradnje treba pažljivo provesti.

Prvo, treba napraviti dump svih postojećih baza:

# mysqldump -u root -pnekipassword --all-databases --opt > /somewhere/alldatabases.sql  

Time smo dobili manju ili veću dump datoteku, u ovisnosti kolika se količina podataka u bazi nalazi. Ukoliko je prevelika, možete je komprimirati i tako prebaciti. Na drugom poslužitelju (ili na istom poslužitelju nakon instalacije novog mysqla), napravite:

# mysql -u username -pnekipassword < /somewhere/alldatabases.sql

Naravno, podrazumijeva se da baze s istim imenima ne postoje u mysqlu. Ukoliko tako želite, možete dodati DROP naredbe u dump datoteku sa opcijama --add-drop-table i --add-drop-database kod operacije dumpa. Taj će korak obrisati podatke, ukoliko postoje baze i tablice s istim imenima.

Sljedeći, vrlo bitan korak, je pokrenuti mysql_upgrade nakon pokretanja mysqla, što će napraviti nužne promjene u tablicama kako bi ih pripremio za rad u novoj inačici mysqla:

U slučaju da mysql_upgrade ne radi, možete napraviti sljedeće:

# mysqlcheck --check --all-databases --auto-repair --password=nekipassword --user=root
# mysql_fix_privilege_tables --password=nekipassword --user=root

Nešto više informacija možete potražiti na adresi http://openconcept.ca/mysql_dumps_and_imports i http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/mysql-upgrade.html

Puni popis promjena između ovih dviju inačica mysqla možete vidjeti na linku http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/upgrading-from-4-1.html

KEYWORDS: mysql mysql5 upgrade

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet