Webconverger - internet kiosk

Webconverger je live CD koja ima ulogu internet kioska ili terminala za pristup web aplikacijama. Nakon pokretanja računala jedina pokrenuta i dostupna aplikacija je internet preglednik (browser) koji radi u kiosk modu, a ostatak sustava je zaključan za krajnjeg korisnika.

Live CD, po početnim postavkama, učitava stranicu http://portal.webconverger.com/, gdje se nalaze uobičajene informacije o samoj distribuciji, te linkovi do značajnijih web adresa sa aplikacijama koje omogućuju primjenu ovog CD-a kao relativnu zamjenu za najčešće postavke radnih stanica: operativni sustav + lokalno instalirane aplikacije. U ovom slučaju te postavke su: live cd + preglednik + web aplikacije.

Značajke distribucije su da je otvorenog koda, ne traži velike zahtjeve za hardwareom i nikakve za softwareom na računalu na kojem je pokrenuta, pošto je live cd - nije moguće promjeniti operativni sustav (uz to je i zaključan), što povećava sigurnost sustava, nema potrebe za antivirusnim softwareom, nije potrebna registracija korisnika, jednostavna je instalaciju, učenje i korištenje, ima niske troškove održavanja, a dodaci za pregled flash animacija i pdf dokumenata su instalirani.

Kod ove distribucije je značajno da korisnik nema nikakvu kontrolu nad upravljanjem sustavom, osim mogućnosti njegovog korištenja. Nije moguće izaći iz preglednika, niti ga ugasiti. Standardne kombinacije tipki za kontrolu korisničkog sučelja u linuxu (CTRL+ALT+DEL, CTRL+ALT+BACKSPACE, ALT+F1, ALT+F2,...) su onemogućene. Nove stranice (linkovi) se otvaraju u novim karticama (tabovima) u pregledniku. Svaki pokušaj gašenja i posljednje kartice će dowesti samo do ponovnog pokretanja preglednika i učitavanja početne stranice.

Kreator ove distrubucije na svojim stranice ne donosi dovoljno jasne upute kako prilagoditi distribuciju drugim korisnicima, već to nudi kao komercijalnu uslugu koju naplaćuje oko 140EUR. Za taj novac možete odabrati svoju početnu stranicu i svoje lokalne postavke (raspored tipkovnice, oblik datuma,...)

Ukoliko se želite sami okušati u promjenama distribucije (otvorenog je koda) to možete učiniti na sljedeći način:

- za ovdje opisanu prilagodbu je korištena linux radna stanica, što ne znači da se ista stvar ne može napraviti sa drugim OS-om i programima

- sa stranice http://download.webconverger.com/ skinite posljednju verziju distribucije (ovdje: webc-2.39.mini.iso)

- postanite root korisnik

- napravite direktorij u koji ćete napraviti mount .iso datoteke distribucije koju ste prethodno skinuli (#mkdir test)

- napravite mount .iso datoteke distribucije (#mount -o loop webc-2.39.mini.iso test)

- sve što je mountirano u direktoriju test je u read-only modu. Da bi mogli uređivati sadržaj direktorija test moramo ga kopirati u neki novi direktorij kojega ćemo prvo kreirati (#mkdir radni, #cp -R test/* radni)

- pređemo u direktorij radni (#cd radni) i sa naredbom (#ls -al) možemo provjeriti koja prava imamo na datoteke u tom direktoriju. Da bi promjenili prava za sve datoteke uključujući i one u poddirektorijima pozovemo naredbu (#chmod -R u+w *)

- za promjenu početne stranice (homepage) i rasporeda tipkovnice potrebno je urediti datoteku menu.lst koja se nalazi u poddirektorijima boot i grub (#cd boot/grub)

- otvoriti datoteku menu.lst sa nekim od editora (ovdje je to nano: #nano menu.lst)

- u prvom retku (ili u svakom ako želite) koji počinje sa "kernel /live/vmlinuz-2.6.22-3-486 ..." kod opcije "homepage=http://portal.webconverger.com/" promjenite početnu stranicu u onu koju želite (npr. "homepage=http://www.carnet.hr/"). Na kraju tog retka možete dodati "locale=hr" za hrvatske postavke tipkovnice

- spremite promjene u datoteci i zatvorite editor, izađite iz direktorija radni/boot/grub

- na kraju je potrebno zapakirati sadržaj direktorija radni u novu .iso datoteku sa našim promjenama:

(#mkisofs -R -b boot/grub/stage2_eltorito -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table -o novastranica.iso radni)

Napomena: "novastranica.iso" je ime za vašu novu verziju distribucije.

Ovako krairana distribucija je pogodna za primjenu u školama, fakultetima, knjižnicama, svim javnim prostorima koji trebaju omogućiti javni pristup internetu, a ne žele imati problema sa prevelikim sistemskim održavanjem takvog pristupnog mjesta.

Više informacija na:

http://webconverger.com/

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet

Komentari

Isprobah i dobra stvar.

Puno pomaze oko onoga sto vec neko vrijeme zelim realizirat.
Medjutim, zanima me dali netko zna kako i koje promjene napraviti da se dobije (Ako je uopce moguce):
-preglednik u full screenu, bez tabova i toolbara
-onemoguci pokretanje downloada prozora
-dozvoli otvaranja samo odredjene web stranice(veze ovo prvo)

pozdrav i hvala kolegi
na jednostavnim uputamai korisnoj stvari
----------------------------
Domagoj Vukovic, dipl.ing.
Elektrotehnicki fakultet Osijek

Internet kisok, u pravilu, je postavljen u prostor u kojem skuplja velike količine prašine.
Stoga CD-ovi nisu pouzdan mediji za dugotrajan rad.

Da li možeš proširiti članak uputama za instaliranje na HDD
naravno na read-only particiju.

Pozdrav
Velimir Skroza
Ekonomski fakultet u Splitu

Prvo da se zahvalim na članku,

Trenutno je izdana nova verzija i nakon odrađenih koraka jednostavno ne mogu dobiti postavke za hrvatsku tipkovnicu.

Ako može pomoć ili ako netko ima ve editiranu staru verziju da mi pošalje.

 

HVALA