gOS linux distribucija

gOs je live linux distribucija bazirana na Ubuntu 7.10 linuxu i Enlightenment upravitelju prozorima. Namjenjena je radnim stanicama za kućne i uredske korisnike. Najvažnija značajka je da sadrži niz aplikacija za lakši pristup uslugama koje nudi tražilica Google (Google Maps, Gmail, GTalk, Google Docs and Spreadsheets, You Tube,...). Live CD je moguće instalirati na tvrdi disk.

Kod podizanja u live načinu rada, može se odabrati hrvatski jezik za sučelje i raspored tipkovnice. Nakon podizanja vidimo da je prijevod Enlightenment sučelja djelomično proveden, dok je raspored tipkovnice u cijelosti nepodržan. Naime, potrebno ga je podesiti ručno. Koristeći Enlightenment, ta zadaća i nije jako izravna i jednostavna. Pokušaj prilagodbe tipkovnice kroz terminal je u početku gotovo nemoguć jer niti jedan terminalski program nije naveden unutar izbornika, niti kao ikona na radnoj površini.

Lijevim klikom bilo gdje na radnoj površini dobiti ćemo glavni izbornik. Odabirom naredbe "Run Command", dobiti ćemo redak u koji upišemo "xterm" i potvrdimo sa enter. Na taj način smo pokrenuli terminal u koji upišemo naredbu "setxkbmap hr", koja prilagođava raspored tipkovnice za hrvatski jezik. Ukoliko želimo, nakon instalacije, neki od terminalskih programa možemo trajno dodati u izbornik koristeći Synaptic Package Manager (upravitelj paketima).

Samo sučelje je vizualno dosta zanimljivo sa lako dostupnim najčešće korištenim programima. Kroz izbornik, za obradu teksta možemo pokrenuti Open Office, za grafičku obradu Gimp, za pregled filmova Xine, za pregled interneta Firefox, itd... Izbornik nije pretrpan aplikacijama. Za svaku od zadaća donosi po jedan, po mišljenju autora, najprikladniji program.

 

gos_desktop

 

Nakon instalacije na tvrdi disk, koja je vrlo jednostavna, odabrani jezik sučelja i samih programa je puno bolje podržan. Uredski paket, Open Office, je u potpunosti preveden na hrvatski. Sustav je moguće nadograditi sa novim programima kroz Synaptic. U testiranoj beta1 verziji gOS-a ima još dosta prostora za poboljšanje (prepoznavanje i rad sa vanjskim medijima kroz sučelje, veličina i oblik fontova u nekim aplikacijama), ali za manje zahtjevne korisnike radnih stanica ovo je prihvatljiva, oku ugodna distribucija.

Više na:

http://thinkgos.com/

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet