Novi paketi u CARNet-Etch distribuciji

 U nadolazećoj distribuciji CARNet Debiana, baziranoj na inačici Debiana 4.0 (kodnog naziva Etch), pojavit će se neki novi paketi od kojih će neki preuzeti funkcionalnost starih paketa. Navest ćemo najbitnije novosti:

- PHP5

Popularni skriptni jezik sada dolazi u inačici 5.2.0.

Više informacija: http://php.net

- SpamAssassin

SpamAssassin 3.1.7 je već izdan za Sarge, a dolazi i u novom CN-Etchu. Zbog nešto drugačije konfiguracije objavili smo članak na portalu koji rješava neke nedoumice: http://sistemac.carnet.hr/node/306. Dodatno, sam paket donosi još bolju detekciju spama, a podrazumijevano je uključena Bayes klasifikacija, kao i DCC i Razor2 servisi. Osvježavanje pravila se sada vrši preko internog mehanizma (channels, a osvježavanje vrijedi kako za interna, tako i za dodatna, SARE pravila). Skripta RulesDuJour je sada nepotrebna.

Više informacija: http://spamassassin.apache.org/

- suhosin

Suhosin je dio "PHP hardening" nastojanja i dolazi kao PHP proširenje (PHP extension). Ideja vodilja projekta je zaštita protiv poznatih, ali i nepoznatih propusta, poglavito propusta prepisivanja spremnika i format string ranjivosti. Podrazumijevano, uključeno je automatsko kriptiranje cookieja, upload ELF binarnih datoteka, kontrola broja GET/POST zahtjeva i slično.

Više informacija: http://www.suhosin.org/stories/index.html

- apache2

Apache je konačno evoluirao i dolazi u inačici 2.2.3. Pojava Apacheja inačice 2 ne znači ukidanje stare inačice. Ona će biti ukinuta kad za njom prestane potreba. Inače, apache 1 neće dolaziti sa slijedećom inačicom Debiana (lenny), i već je obrisan iz unstable distribucije.

Više informacija: http://httpd.apache.org/docs/2.2/

- mysql5

I MySQL je osvježen, i dolazi u inačici 5.0.32. U ovoj inačici dolazi u potpunosti ispravna podrška za collate funkciju u latin2 kodnoj stranici.

Više informacija: http://www.mysql.com/

- monit

Monit je odličan alat za nadzor vaših mrežnih servisa (ili drugih procesa, datoteka, direktorija ili device datoteka), te može vršiti provjeru nekoliko protokola (HTTP, FTP, IMAP...). Ukoliko neki program ne radi, a trebao bi, monit će ga ponovo startati. Slično tome, ukoliko se neki program ne odaziva, monit će ga restartati. Nudi mogućnost nadzora iz web pretraživača s podrškom za SSL). Već smo pripremili i članak na ovu temu na portalu za sistemce: http://sistemac.carnet.hr/node/311

Više informacija: http://www.tildeslash.com/monit/

- munin

Munin je alat baziran na RRDtoolu, a zamjenjuje dosadašnji mrtg. Omogućava vizualnu prezentaciju praktički bilo kakvih informacija o vašoj mreži, te može poslati obavijesti ukolika neka od vrijednosti prijeđe određene limite (podržava i Nagios).

Više informacija: http://munin-monitoring.org/

- OSSEC

Najbolje uvijek ide na kraju, a svestrani OSSEC to svakakako zaslužuje. On, naime, zamjenjuje nekoliko programa koje smo dosad rabili.

OSSEC zamjenjuje:
- chkrootkit, alat za otkrivanje raznih rootkitova
- logcheck, alat za dojavu sumnjivih unosa u logovima
- AIDE, alat za provjeru integriteta datoteka na sustavu
- ARMS, centralizirano skupljanje AIDE logova

Više informacija: http://www.ossec.net/

Završetak cijelog projekta CN-Etch očekujemo kroz 4 do 6 tjedana.

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet