Nova Mandriva

Izašla je nova Mandriva 2008. Rezultat je to šestomjesečnog razvojnog ciklusa. Mandriva je nasljednik jedne od najpoznatijih linux distribucija - Mandrake linuxa. Distribucija je najpoznatija po svojoj podršci za korisnike uredskih alata, ali pruža podršku i za poslužitelje poslovnih korisnika velikih sustava (Corporate Server 4).

Unutar distribucije su uključeni paketi:

- kernel 2.6.22.9

- KDE 3.5.7

- GNOME 2.20

- OpenOffice.org 2.2.1

- Mozilla Firefox 2.0.0.6

 

Za isprobati distribuciju prije instalacije, preporuča se pokretanje Mandriva One live CD-a kojeg je moguće i instalirati na tvrdi disk pokretanjem ikone sa radne površine.

Kod podizanja sustava sa live CD-a ponuđen nam je izbor za jezik sučelja, odabir države, odabir tipkovnice, vremenske zone, itd...

Isto tako možemo izabrati između tipova 3D sučelja koje moguće pokrenuti ili odabrati radnu površinu bez 3D efekata.

CD sadrži KDE korisničko sučelje sa uobičajenim skupom uredskih (Open Office) i multimedijalnih alata (Amarok, Kaffeine,..), NVIDIA i ATI video upravljačke programe, podršku za Intelove bežične kartice, te Adobe Flash i Java dodatke za internet pretraživače.

Uglavnom sve što je potrebno za ugodan rad uredskih korisnika nalazi se na jednom mjestu i čini se da posle duže vremena Mandriva ima kvalitetan proizvod.

Više informacija na: http://www.mandriva.com/

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet