Damn Small Linux distribucija

 Damn Small Linux (DSL) je prvi u nizu minimalističkih distribucija zasnovanih na Knoppixu.Namjenjen je pokretanju na starijim računalima ili onim ograničenih mogućnosti izvođenja aplikacija. Prvenstveni cilj je bila zadovoljenje znatiželje kreatora o mogućnosti pokretanja što manjeg broja desktop aplikacija za CD-a veličine kreditne kartice (kapaciteta 50MB). Kao i kod Knoppixa osnova je Debian.

Moguće ga je pokrenuti kao live CD, sa USB memorije ili ga je moguće instalirati na tvrdi disk.
Ukoliko BIOS ciljanog računala ne podržava pokretanje sa CD-a, moguće ga je pokrenuti uz pomoć diskete (i CD-a).

Karakteristika ove distribucije je da je prilično prihvaćena od strane korisnika, te da okupira veliki broj onih koji je razvijaju što je rezultiralo i sa prilagodbom velikog broja aplikacija, te više srodnih projekata (DSL-Not: proširena verzija, DVL: Damn Vulnerable Linux,... )

Distribucija se može prilogoditi potrebama dodavanjem, izmjenom ili brisanjem pojedinih aplikacija koje dolaze u obliku nastavaka (myDSL extension).
Moguće ih je dodati u RAM, na live cd (izmjeniti snimljeni CD - skripta mkmydsl, nije potrebna uobičajena izmjena ISO datoteke) ili se mogu pohraniti na lokalni disk.
Kod podizanja dovoljno ih je prijaviti sustavu (npr., mydsl=hda2).

Ako računalo ima dovoljno radne memorije moguće ju je u cijelosti smjestiti u RAM (RAMDISK). Na taj način smo značajno povećali brzinu pokretanja aplikacija.

DSL koristi Fluxbox kao grafičko sučelje i sadrži skup najjednostavnijih aplikacija za obavljanje uloge uredskog računala (jedna od mogućih uloga).

Više informacija na:

http://www.damnsmalllinux.org/

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet