Rušenje Windows Server 2008 R2 poslužitelja zbog VSS servisa

Čest je slučaj da prezaposleni sistemci neke probleme koji nisu visokog prioriteta vuku godinama i ostavljaju ih za bolje dane, "dok prođe gužva". Primjer za to je Windows Server 2008 R2, primarni domenski kontroler na našoj ustanovi. U zadnjih je godinu dana (a možda i dulje) u relativno pravilnim vremenskim razmacima, svakih 7 – 10 dana, u neko gluho doba noći, otkazivao poslušnost. Stroj je naizgled radio, lampica diska je tu i tamo zabljeskala, ali nije odgovarao na ping, niti davao sliku na monitor. Jedino što je pomagalo bio je nasilni reset. Budući da na ustanovi koristimo i sekundarni domenski kontroler koji je preuzimao poslove od primarnog, korisnici nisu primjećivali ove ispade i problem se vukao dugo, dok ga nismo istražili i riješili.

Promatranjem Windows Error Log-a, primijetili smo da uvijek zadnji event prije smrzavanja bude 8224 - The VSS service is shutting down due to idle timeout.

Kako na diskovima poslužitelja ne koristimo Volume Shadow Copy, pogledali smo stanje Volume Shadow Copy servisa u Services appletu. Startup type mu je bio postavljan na manual, kao što bi i trebao biti, no sam servis je iz nekog razloga bio pokrenut.

 


Ručno smo zaustavili servis i od tada misterioznih rušenja više nema. Zašto je servis uopće bio pokrenut i tko/što ga je pokretao još uvijek nije jasno (vjerojatno nikad neće ni biti), no bitno je da je problem riješen i da stroj sada stabilno radi. Nadamo se da će ovo iskustvo pomoći nekome od kolega.

Vote: 
0
No votes yet