Kad Windows 10 otkine "450 MB"

U prošlom smo članku  objasnili kako izbjeći "mukotrpnu"ponovnu instalaciju Windowsa od "nule". Pribjegli smo korištenju Clonezilla alata, na način da boot sektor i sistemsku particiju Windowsa spremimo u image nakon što smo podigli sve željene upravljačke programe, softvere, mrežne, te korisničke postavke. U slučaju da se sistem nepovratno onesposobi, lako rekonstruiramo ispravno stanje u vrlo kratkom vremenu. Međutim ne ide ni to uvijek bez problema.

U praksi se desio ovakav slučaj. 1 TB disk podijeljen "pol pol", 500 GB sistemski disk C:, 500 GB podatkovni disk D:, instalacija Windows 7. Clonezilla taj raspored vidi ovako:

sda1    boot sektor
sda2    sistemska particija  C: NTFS
sda3    podatkovna particija D: NTFS

Korisniku nismo uzimali i radili dodatnu Linux particiju zbog žurbe ( "nevidljivu" za Windows korisnika) za Clonezilla image, nego smo sda1 i sda2


spremili u image na sda3 NTFS uz upozorenje korisniku da ga ne briše sa diska. Takvo stanje je spremljeno u rujnu 2015., za svaki slučaj. U srpnju 2016. Windowsi 7 su se "samostalno" dogradili na Windowse 10. Korisnik je inzistirao da mu se vrate Windowsi 7:  nakon bezazlene deinstalacije Adobe Readera Desetka je zaglavila u beskonačnoj "recovery boot" petlji bez mogućnosti oporavka.Pošto su takvi oporavci iz prijašnjih iskustava znali uzeti cijeli radni dan, a da ne daju nikakav rezultat, za brži oporavak idemo iskoristiti spremljeni Windows 7 image. Očekivano vrijeme vraćanja sistema je oko 6-7 minuta. Prije toga naravno treba sa nekim rescue alatom spremiti bitne podatke sa sistemske particije.

Zadovoljni sami sobom kako smo planirali ovakav scenarij, krećemo u "restore parts" sda1 *, sda2 * i ENTER.

Hladan tuš.

Partclone v0.2.83 http://partclone.org
Starting to restore image (-) to device (/dev/sda2)
Calculating bitmap...Please wait...Target partition size (523711 MB) is smaller than source (524183 MB). Use option -C to disable
size checking (Dangerous).

sda2 (C: disk) nije jednak kao orginalni, manji je za 472 MB. Odmah sumnjamo na Windowse 10 i dogradnju koja je nešto promijenila. Clonezilla je u svom zapisu zatekao ovakvo orginalno stanje.

Vidio je particije sda1, sda2, sda3 u malo drugačijim brojkama. Tu se radi o približnim brojkama, ovisno o vrsi kalkulacije. Pokušavamo napraviti pregled particija s alatom Gparted. Podigli smo Ubuntu s live CD-a na onesposobljenu mašinu. Pokrenemo terminal, kao root korisnik pokrenemo gparted.

xubuntu@xubuntu$sudo su
root@xubuntu#gpartedVidimo da imamo "uljeza", pojavila se "fantomska" particija od 450 MB, koju smo odmah povezali sa nadogradnjom na Windows 10. Odmah guglamo za tim podatkom.

Ako Windowsi 10 ne pronađu rezerviranih 450 MB za svoj recovery "otkinu" ih od sistemske particije i unerede naš plan povratka ispravnog stanja prethodnog stanja. Od recovery Windows alata kao što je spomenuto, nije bilo neke koristi. Nama se  i dalje ne radi ponovna cjelokupna instalacija i podešavanja po korisnikovima željama. Pa dodajemo 450 MB u sistemski disk da zadovoljimo zahtjev Clonezilla alata. Spremimo Clonezilla image sa trenutne sda4 particije na vanjski disk, USB stick, pobrišimo particije koje ne trebamo.

Formatirajmo  sistemsku particiju u ntfs i dodajmo 450 MB.

Prihvatimo sve promjene sa "Apply" i dobijemo novi prilagođeni, raspored. Nešto nam smo se sjetili  onih 472 MB sa početka iz računice Clonezille ali valjda je stvar u zaokruživanju.

Pokrećemo restore, imamo mali peh, fali nam oko 10 MB, Clonezilla se i dalje buni.

Novi pokušaj, zaokružujemo cifru na 500000 MB, iz prethodnih iskustava sa Clonezillom znamo da se na veći prostor od potrebnog u pravilu ne žali.

Napokon treća sreća, restoreparts napokon kreće. Možemo odahnuti :) Spasili smo se dodatnog posla.

Na kraju neraspoređeni dio diska kroz Windows Disk Managment pretvorimo u podatkovni.Tijekom pisanja ovog članka nekim se sinhronicitetom pojavio slučaj cerber-ransomware virusa na jednom računalu. Kolegici su se "zaključali" svi podaci uključujući i D: podatkovnu particiju koju smo zbog malog diska koristili za čuvanje recovery kopije Windowsa 7. Naša sreća što cerber-ransomware ne zna raditi sa svim ekstenzijama datoteka pa je naš Clonezilla image prepoznao kao "neperspektivan" za otmicu.Uspjeli smo i u ovom slučaju napraviti restore boot particije i sistemske C: te uštedjeti još jednu dugu instalaciju Windowsa. Uz sistem je iz backupa Windowsa spašen  dio podataka koji se u vrijeme kloniranja nalazio na radnoj površini i korisničkom folderu :). Svakako izbjegavajte spremanje rezervnih kopija sistema na bilo kakav disk dostupan Windowsima, najbolje je rješenje možda neki NAS, mrežni disk osiguran od ransomware i ostalih napada. Držanje kopije sistema van korisnikovog diska još omogućava rekonstrukciju sustava ako se disk pokvari. Kupite disk , sa Gparted naštimate particije, restaurirate sistem iz spremljenog Clonezilla backupa.

Kuharice: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)

Komentari

U naprednom nacinu rada Cloneziluu je moguce prisiliti da ne provjerava velicinu diska na kojeg se vraca image - "Skip cheking destination disk size before creating partition table". Ovo ce upaliti ako cijela particija nije zauzeta. Naravno, druga je tema zasto Windowsi ovako "kidaju" particije :)

Hvala Mirko. Korisna informacija, radim uglavnom bez Advanced moda. Ali ovo je korisno saznanje da se može izbjeći ova provjera destinacije :) Ali eto malo smo prezentirali korištenje Gparted :)