Instalacija Opsi klijenta

Kao što smo naveli u najavi ovog članka, instalacija Windowsa iz predloška ne "povuče" automatski opsi-client-agent, nego ga instaliramo "ručno", naknadno. Ovdje dajemo primjer instalacije jednog takvog klijenta. Nakon što klijent bude ispravno instaliran postaje "vidljiv" opsi serveru te možemo sa servera raditi pozive te pokretati određene procedure koje nam opsi omogućuje.

Krenimo s instalacijom. Na klijentskom Windows 7 računalu pokrenemo "Run" s NetBIOS imenom "opsi", koje u našem slučaju prolazi. Ukoliko vam ne pronalazi NetBIOS ime, možete koristiti IP adresu opsi servera.

Nakon pokretanja  \\opsi putanje, otvaraju nam se sve Samba dijeljene mape na opsi serveru. Nas zanima opsi_depot, označen na slici.

Za pristup dijeljenoj mapi opsi_depot potrebno je upisati korisničko ime pcpatch i pripadajuću lozinku koju smo odabrali pri instaciji
opsi servera.

Nakon što smo unijeli ispravne podatke u mapi opsi-client-agent pronalazimo izvršnu datoteku service_setup, pokrenemo je dvostrukim klikom i slijedimo upute.

Za dovršavanje instalacije treba još jednom obaviti autentikacij korisnika pcpatch.

Nakon instalacije slijedi automatski restart klijenta.

Naš klijent prilikom sijedećeg pokretanja kontaktira opsi server i potvrđuje svoju prisutnost na mreži.

Povezanost klijenta sa serverom možemo provjeriti i kroz opsi web sučelje, gdje jednim klikom provjerimo njegov "off" ili "on" status koji nam se prikaže prikladnim ikonicama u "On" koloni kao što je naznačeno na ilustraciji.

Status instaliranih produkata klijenta može se provjeriti u "Product configuration" tabu.

Za jednostavnu provjeru povezanosti klijenta i servera, možemo desnim klikom odabrati opciju "Send popup message", napisati neku prigodnu poruku i poslati klijentu.

Ukoliko se pozdravna poruka pojavi na zaslonu klijentskog računala znači da smo uspješno povezali server i klijenta.

To znači da nas klijent "sluša" i spreman čeka naše naredbe:). O tome više u sljedećem nastavku.

Vezani članci:

Opsi server - Instalacija

Opsi server - konfiguracija

Priprema 64-bitne instalacije Windowsa 7 za Opsi server

Nenadzirana instalacija Windowsa 7 preko mreže

Opsi server u računalnoj učionici

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet