Kernel 4.0

Linux će dobiti novu jezgru, verzije 4.0. U dokumentaciji novog kernela stoji:
-NAME = Diseased Newt
+EXTRAVERSION = -rc1
+NAME = Hurr durr I'ma sheep
Ako je ikome jasno što je Linus ovime htio reći, neka ustane i izjasni se, ili nek šuti zauvijek.

Uistinu, nazvati Linux kernel 4.0 takvim nazivom traži kopanje po najtamnijim kutevima geekoidne duše, zazivanje demona sarkazma i molitvu prastarim božanstvima Interneta. Ili je Linus jednostavno odlučio našaliti se sa popularnim trendom davanja životinjskih naziva distribucijama kako to čini Ubuntu... Autistična Anakonda, Blesavi Brgljez, Crni Crvendać, Depilirani Dikobraz... Obudavjela Ovca?

Što god Linusu bilo na umu kad je sastavljao ankete, ma što da je u tom trenutku pušio ili pio, novi Linux kernel preskočit će uobičajenu nomenklaturu i svečano dobiti verziju 4.0, kako je odlučeno u neobičnom demokratskom procesu.

Zaslužuje li novi kernel tako veliki skok, kakav obično simbolizira velike promjene u funkcionalnosti nekog softvera?

Sudeći po najavi podrške za live kernel patching, već bi sama ta promjena zaslužila astronomsko dizanje verzije: kGraft i Kpatch na kojem su radili Red Hat i SuSE ujedinit će se u zajednički mehanizam koji će omogućiti patchiranje kernela najčešće bez potrebe za ponovnim pokretanjem sustava. Podrška za live patching kritična je za sve sustave koji bi trebali biti dostupni 100% vremena, što vjerojatno neće biti vaše uobičajeno rješenje iz oblaka, ali bi mogli biti razni industrijski, medicinski i sigurnosni sustavi.

Druga značajna novost je proširenje podrške za ARM seriju procesora i SoC-ova: obzirom da je nova računalna revolucija kroz koju prolazimo (pametni telefoni i tableti) pogonjena u najvećoj mjeri ARM arhitekturom, proširenje podrške za procesore bazirane na toj arhitekturi značajno će učvrstiti dominaciju Linuxa u toj revoluciji. Naravno, Intel nije zaboravljen, pa novi kernel donosi podršku za Intel Quark SoC kojeg koristi popularni Arduinoid Galileo.

Sretni i prebogati vlasnici IBM-ovog Z13 procesora razveselit će se najavi potpune podrške za taj procesor.

Vlasnici "klasičnih" računala također će dobiti nešto za sebe: Toshiba i Samsung prijenosnici dobit će u bolju ACPI podršku, vlasnici Logitechovih proizvoda bolju HID++ podršku.

Ljubitelji AMD-a obradovat će se boljoj ACPI podršci za procesore i SoC-ove, te podršci za zvuk na DisplayPort konektoru Radeon kartica, kao i boljoj (čitaj: tišoj) kontroli ventilatora na karticama, dok će Intelaše veseliti preliminarna podrška za Skylake mikroarhitekturu koja će se na tržištu pojaviti ove godine.

Kako se u svijetu datotečnih sustava i virtualizacije uvijek događa nešto novo i zanimljivo, tako i nova verzija kernela donosi RAID 5/6 poboljšanja za brtfs, pNFS (parallel NFS) block server support, novosti u f2fs datotečnom sustavu specijaliziranom za Flash diskove, podršku za višestruke read-only slojeve OverlayFS-a, te konačno podršku za VirtIO 1.0Virtual I/O Device apstrakcijski sloj za hypervisore prema OASIS specifikaciji.

Manje popularne "ali ipak su tu" izmjene su i poboljšanja DRM-a i podrška za TPM 2.0.

Skupljene na hrpu, sve ove promjene zaista opravdavaju skok na verziju 4.0 Linux kernela.

2015. godina bit će uistinu godina ovce.

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet