Windows 10 technical preview :\> RESPECT!

Microsoft je Sado-Metro sučeljem Osmice izazvao planetarno „događanje naroda“ – sa svih strana pljuštale su kritike od strane raznih anonimusa poput moje malenkosti i osoba poznatih u stručnim krugovima - što je rezultiralo stigmatiziranjem Osmice, time ujedno podbacivanjem planirane zarade, reputacije i sličnih kategorija do kojih drži svaki tržišni subjekt. Pa je Korporacija reagirala objavljivanjem poluzgotovljenih Windows 10 Desktop i Server edicija godinu dana nakon Windows 8.1 te gotovo punu godinu dana prije nego što tu verziju planira pustiti u prodaju. Tim potezom Windows 10 postaju nezaobilazna tema, sastavni dio naše svakidašnjice, svako malo će se nešto pisati i čitati o tom OS-u. Počevši od dileme „Zašto je preskočena Devetka?!“. U osnovi, riječ je o suptilnoj sugestiji da novi Windowsi nemaju baš nikakve veze sa Osmicom. Desetkom, u što ćete se uvjeriti malo kasnije, Microsoft ujedno poručuje da uvažava mišljenja i realne potrebe kupaca svojih proizvoda. I nastoji nas zadržati u svojoj interesnoj orbiti. Sve u svemu, jako dobar poslovni potez Redmonda!

Ovaj članak posvećujem svima koji su neobjektivnima ocijenili moje stavove iznesene u člancima još uvijek dostupnim na adresama http://sistemac.carnet.hr/node/1095 i http://sistemac.carnet.hr/node/1320. Djelomične izmjene korisničkog sučelja u Windows 8.1, te finalizacija tog procesa u Windows 10, nedvosmisleno upućuju da sam mudro zborio. Bravo ja! Čak sa zadovoljstvom primjećujem da je ona „a la Ubuntu“ kričavožuta defaultna desktop pozadina iz Windowsa 8.1 zamijenjena s elegantnom Harmony podlogom, a baš nju redovito odabirem za sebe i druge kad im sređujem Osmicu... Naposljetku, proizlazi da se jako dobro razumijem sa ekipom iz Redmonda! Respect, brothers & sisters, respect!

Kad pažljivije pregledamo Windows 10 desktop ediciju (prisjetimo se, Windows server 2012 nikada nije imao Metro odn. ModernUI GUI i aplikacije, niti je, ruku na srce, zanimljiv ikome osim IT profićima), gornje izneseno potvrđuju sljedeća opažanja.

  • Desetka se podrazumijevano diže direktno u Desktop. Nadalje, ModernUI aplikacije sada su potpuno prilagođene korisnicima koji rabe miša i tipkovnicu. Niže vidimo miroljubivu koegzistenciju ordinarnih desktop aplikacijica Paint i Wordpad sa ModernUI aplikacijama. Internet Explorer, za Microsoft aplikacija od strateškog značenja, jer je nezaobilazni dio Office System suite i raznih MS-ovih oblačnih usluga, podiže se isključivao u desktop inačici. Usput, IE je još uvijek u verziji 11, nije bilo vremena za verziju 14. Računam, naime, ovako: dvanaesticu IE-a će valjda preskočiti kad su već preskočili deveto izdanje windoza, a 13 je nesretan broj...  ;-)

  • Vraćen je tradicionalni Start izbornik, naime, lijevi klik mišem (ili tipka Windows) ne prebacuje nas u ModernUI nego otvara zaista vrlo funkcionalan i oku ugodan popis raznih naredbi. Desni klik i dalje prikazuje izbornik sa naredbama važnim naprednim korisnicima i adminima, isti kakav je i u Osmici. Povezano s rečenim, u appletu Control Panel > Taskbar and Navigation, poznatom iz windoza 8.1, nalazi se već uključena opcija Use the Start menu instead of the Start Screen - ako ju isključimo, lijevi klik na gumbu Start (ili Windows tipka) prebacit će nas u ModernUI. Namijenjeno, dakako, simpatizerima Modern UI-a odn. uređajima na kojima ovo sučelje ima svoje prednosti.
  • Ovo što slijedi zaslužuje zaseban odlomak, odnosi za traku Charms, a na nju sam posebno kivan. Razloge sam naveo u gore spomenutim člancima, ovdje dodajem da je to niškoristi smetalo prisutno i na Windows 2012 serverima, gdje ne spada ni po kojem kriteriju. Dakle, u appletu Taskbar and Navigation je opcija kojom se predmetni troublemaker može isključiti. Jupiiii!
  • Taskbar Windowsa 10 raspolaže novim gumbom, TaskView. Stvarca dobro poznata linuxašima omogućuje brzo kreiranje dodatnih desktopa te na uljuđen način pokazuje s kojim sve aplikacijama radimo na svakom od tih desktopa. Prikaz svih otvorenih desktopa izveden je tako da se jednim klikom možemo smjestiti ne samo da određen desktop nego odmah u neku od aplikacija smještenih na tom desktopu. Rješenje je posebno zgodno za sustave sa više monitora.  Usput, prozori aplikacija se svakojako mogu preslagivati i prikazivati ali takvim banalnostima zaista se ne želim ovdje baviti.

  • Command Prompt pod svojim Properties ima novu karticu, Experimental. Sada već višegodišnje naguravanje PowerShell konzole, koja je zaista u svemu superiornija CMD ljusci, vjerojatno nije polučilo očekivanim rezultatom pa je ekipa odlučila malo unaprijediti svog CLI klasičara, i funkcionalno i estetski. Zabavlja činjenica da niti Windows 8.x niti Desetka nemaju transparentna zaglavlja prozora, kako ima Windows 7, a sada se jednom Command Promptu kao cjelini omogućuje proizvoljno određivanje prozirnosti, heh. To se vidi na nižoj slici. Osobno, budući spadam u likove kojima je CMD prvi komandnolinijski izbor na windozama, zadovoljan sam pridodanim opcijama svrha kojih je olakšati rad u promptu.


Ne bih ja bio sistemac a da barem funkcionalno i vizualno – jer zaista je bespredmetno izvoditi performansna testiranja OS-a u ovoj razvojnoj etapi - ne provjerim razne administrativne alate, servise i slične stvarce što se, kako se to kaže, skrivaju ispod haube. Ukratko, za sada tu nema nekih velikih promjena u odnosu na Windows 8.1, ali dojmovi su pozitivni. OS kao cjelina dostatno je stabilan i responzivan, estetski i ergonomski dotjeran. AdminTools nemaju niti jednu novu stavku, WinExplorer je funkcionalno isti a rečeno vrijedi i za Task Manager, Resource Monitor, networking... itd. Ipak, u Services ćemo naći par novih servisa, zanimljivi su Geolocation Services i Next Generation Credentials jer kao sigurnosnu osnovicu rabe logiku TPM čipa; u Windows Features naći ćemo novu značajku EdgeCP Model for Config, riječ je o softverskom modulu za što sigurniju integraciju Desetke sa Cloud, odnosno, šire gledano, Internet uslugama – to je u skladu s najavama da će novi windowsi podržavati ne samo najnovije tehničke standarde, protokole i uređaje nego i najsuvremenije mehanizme zaštite i računala i korisnika.

Zainteresiranima za upoznavanje sa Desetkom – raspoložive edicije, preduvjeti, planovi i sl. - preporučam ovaj link kao polaznu točku: http://windows.microsoft.com/hr-hr/windows/preview.

P.S. Nakon višestruke provjere regionalnih postavki na svoje dvije instalacije Desetke, nema mi druge nego predložiti široj javnosti referendum glede sadržaja protestnog pisma g. Gatesu na temu „Bpeme u Hrvata“, vidi labelu na živoj pločici za vrijeme! :o)

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (2 votes)