Windows 8.1 preview širi dobre vibracije


Microsofta se toliko dojmio moj članak iz 09. mjeseca 2012. (eno ga pod linkom http://sistemac.carnet.hr/node/1095) da je brže-bolje objelodanio Windows 8.1 Preview, sa modifikacijama korisničkog sučelja koje bi me trebale udobrovoljiti. Da, da, takav sam vam ja – utjecajan a nadasve skroman....

Ukratko – TADAAAM (fanfare trijumfa) – iako se i nova inačica osmice defaultno diže u Modern UI, sa par klikova možemo ju podesiti za dizanje u Desktop. U Control Panelu je applet Taskbar and Navigation; u ovoga je ugniježđena nova kartica Navigation a na toj kartici je opcija Go to desktop instead of Start when I sign in. To je to! Prisutne su još neke korisne opcije, niža slika pokazuje da sam par njih iskoristio. Posebno je praktična, ako zaista učestalo radimo sa Desktop aplikacijama, opcija List desktop apps first in the Apps view....(itd.).

Na Desktopu je, sasvim očekivano, gumb Start. I sasvim neočekivano, uobičajeni lijevi klik mišem na njemu neće prikazati izbornik Start već nas prebaciti u Modern UI! Ok, to je mala pakost ekipe iz Redmonda, da ne bude baš sve po našem, razmete. Dakle, za prizivanje Start izbornika treba izvršiti desni klik na gumbu Start. Potom dobijamo niže prikazano, kolekciju naredbi koje u običnoj osmici prizivamo kombinacijom tipaka Windows + X.

Nažalost, traka Charms se i dalje doziva pikanjem gornjeg ili donjeg desnog ruba ekrana, što je prilično iritirajuće jer ju prvo moramo dobiti na ekran a tek potom birati neku naredbu. Zašto, pobogu, tu traku ne možemo postaviti tako da bude stalno vidljiva?! Budući su monitori povećih i velikih dijagonala već godinama standardna PC periferija, korisnik bi morao moći uključiti neku opciju pa da ima tu traku stalno prikazanu ako je već nakanio učestalije ju rabiti. Allooo, Redmond, imam ideju za Windows 8.2... :-)

Toliko, bila je to samo jedna kratka, ležerno intonirana  informacija. Zato namjerno ne želim ulaziti u objašnjavanje zašto je, i koliko, to naizgled banalno dizanje osmice direktno u Desktop u stvari bitno za poduzeća sa stotinama i tisućama Windows radnih stanica, za radne procese koji se temelje na Desktop (a ne Modern UI) aplikacijama koje, pak, očekuju input od miša ili tipkovnice... i slično, jer bi se začas ovaj članak pretvorio u traktat. Bitno je da je Microsoft prihvatio „stanje na terenu“ kao realnost kojoj se on mora prilagoditi, a ne da normalnim smatra brzopoteznu prilagodbu tog realiteta svojim razvojnim i poslovnim planovima.

Inače, nova inkarnacija osmice puna je svakojakih dodatnih, ovdje nespomenutih modifikacija GUI sloja, rečeno se odnosi i na Modern UI i na Desktop radne plohe. Tu su i razne tehnološke novice, dakako. Sve to možete osobno otkrivati i promišljati jer vas na linku http://windows.microsoft.com/hr-hr/windows-8/preview-download čeka besplatna evaluacijska kopija novih windoza.

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
4
Vaša ocjena: Nema Average: 4 (1 vote)