Raspberry Pi i Arduino - 1. dio

Moderne platforme malene potrošnje i visokih performansi sve se više upotrebljavaju u kućnoj radinosti, ali i većim okruženjima. Dvije najpoznatije, za koje ste sigurno čuli, su Raspberry Pi i Arduino. U nekoliko članaka predstavit ćemo obje platforme i dati po jedan primjer konkretne primjene.

 

Počet ćemo s "jačim" Raspberry Pi-jem. On je razvijen u Engleskoj s namjerom promicanja učenja osnova informacijskih tehnologija u školama. Riječ je o single-board računalu veličine kreditne kartice. Usprkos malenoj veličini, hardverske specifikacije nisu loše. Broadcomm-ov Soc (System on a Chip) uključuje ARM procesor koji se "vrti" na 700MHz, grafičku karticu sa 1080p30 enkoderom i dekoderom, radnu memoriju te USB kontroler. Postoje dva modela, A i B, a njihove su karakteristike prikazane u tablici 1.

Model A Model B
SoC Broadcom BCM2835 (CPU, GPU, DSP, SDRAM i jedan USB port)
CPU 700 MHz ARM1176JZF-S core (ARM11 obitelj, ARMv6 skup instrukcija)
GPU Broadcom VideoCore IV@250 MHz, OpenGL ES 2.0 (24 GFLOPS), MPEG-2
i VC-1, 1080p30 h.264/MPEG-4 AVC dekoder i enkoder
SDRAM 256MB (dijeljeno s GPU) 512MB (dijeljeno s GPU)
USB 2.0 portovi
1 (direktno s BCM2835 čipa) 2 (putem ugrađenog 3-portnog USB huba)
Video ulaz CSI ulaz koji dozvoljava spajanje modula s kamerom
Video izlazi
Kompozitni RCA (Pal I NTSC), HDMI (rev 1.3 i 1.4), raw LCD
14 HDMI rezolucija od 640*350 do 1920*1200 zajedno s raznim PAL i NTSC standardima
Audio izlazi
3,5mm audio, HDMI
Onboard pohrana Utor za SD/MMC/SDIO memorijsku karticu (kartice za isključivo 3.3 V)
Onboard mreža
nema 10/100 Mbit/s Ethernet (8P8C) USB adapter na trećem portu USB huba
Potrošnja struje
300 mA (1,5 W) 700 mA (3,5 W)
Veličina 85,60 x 56 mm
Težina 45 g
Podržani operativni sustavi
Arch Linux ARM, Debian GNU/Linux, Gentoo, Fedora, FreeBSD, NetBSD, Plan 9, Raspbian OS, RISC OS, Slackware Linux


Raspberry Pi Model B

Po realnim performansama Raspberry Pi se može mjeriti s Pentiumom II na 300MHz, dok je grafička kartica ekvivalentna onoj u Xboxu iz 2001. godine. Malene dimenzije i malena potrošnja struje, uz relativno slabi procesor donose veliku prednost, nije potrebno nikakvo dodatno hlađenje uređaja. Po podržanim operativnim sustavima mogli ste zaključiti da je Raspberry Pi pravo malo računalo. Instalacijom Debiana moguće je dobiti potpuno funkcionalan poslužitelj solidnih performansi. Međutim, pločica nema nikakvih sigurnosnih zaštita, pa ako se, primjerice, kratko spoje neki pinovi, trajno ćemo uništiti neke elemente. Također, Raspberry Pi dolazi samo u jednoj veličini. Naravno, Pi nije namjenjen za ozbiljnije stvari, ali kao kućni poslužitelj radit će odlično.

 

Arduino je "made in Italy", razvijen za poučavanje programiranja u C/C++ programskim jezicima. Napravljen je od open source hardverskih komponenti koje su spojene na Atmel AVR mikrokontroler ili 32-bitni ARM procesor. Trenutno su nudi 16 različitih modela koji se mogu proširivati sa tzv. shield-ovima, gotovim PCB-ovima koji se jednostavno priključe na Arduino. Neki od shieldova pružaju kontrole za servo motore, GPS, ekran i ethernet. Također je moguće i samostalno izraditi svoj shield. Veličina flash memorije, EEPROM-a i SRAM-a mjeri se kilobajtima, dok se najjači procesor "vrti" na 400MHz. Ovim karakteristikama Arduino je više prilagođen automatiziranim sustavima koji obavljaju samo jednu specijaliziranu zadaću. Za razliku od Raspberry Pi-ja, ako se neki pinovi kratko spoje, Arduino će se samo ugasiti i time prekinuti USB konekciju. Arduino dolazi u različitim veličinama, od minijaturnih 17x48 mm do "velikih" 101x53 mm i svi se kao takvi mogu permanentno postaviti u radno okruženje. Ako vas zanima elektronika, Arduinom se možete poprilično zaigrati, ograničenje je isključivo mašta.

 


Arduino Uno

Možda najbitnija karakteristika obje platforme jest cijena. Preporučena cijena Raspberry Pi modela A jest 25 USD, dok Arduino, ovisno o modelu, košta od 18 funti naviše. Postoje i kineske kopije Arduina, one se mogu naći već od 9 USD, a potpuno su funkcionalne.

U sljedećem članku detaljnije ćemo opisati Raspberry Pi, proći postupak instalacije Debiana i za primjer pokazati kako realizirati video nadzor jedne prostorije.

Vezani članci:

Raspberry Pi i video nadzor
Arduino i nadzor parametara prostorije

Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet