Windows 7 - brisanje logova

Svima su poznati logovi na operativnim sustavima Unix i Linux. I Windowsi imaju sustav za bilježenje sistemskih događaja, nazvan "Event log". Doduše, zapisi u Windowsu XP su malo "siromašni" i nečitki. No, počevši od Viste Microsoft je drastično promijenio i poboljšao shemu zapisa u Event log, te omogućio aplikacijama bolji i precizniji zapis kako bi omogućio kvalitetnije otklanjanje problema.

Administratorima je olakšano filtriranje logova po nekoliko kriterija, kao i definiranje korisnički definiranih pogleda ("Custom Views") za više logova.

Kako je Event log redizajniran, izdan je i novi alat za upravljanje Event log zapisima. Taj alat je nazvan wevtutil. On omogućuje upravljanje nad svakim dijelom zapisa u Event logu.

Sam alat wevtutil dolazi sa mnoštvom parametara i prekidača i njegova uporaba zahtjeva strogo pridržavanje komandne sintakse koja obuhvaća, osim parametara i prekidača, razmake, dvotočke i navodnike.

Samu sintaksu te koji se prekidači koriste najbrže ćete dobiti direktno preko konzole. Nakon što startate Command Prompt u prozoru upišite "wevtutil  /?"

Primjerice, ukoliko želimo ispis svih naziva logova, koristit ćemo parametar  "el" (s razmakom)

wevtutil  el

Ako želimo vidjeti ispis svih zapisa programskih komponenti koje mogu generirati logove, te ih potom proslijediti Event Vieweru, koristit ćemo parametar  "ep"

wevtutil  ep

Za dobivanje informacija o specifičnom log zapisu, poput toga da li je uključen, koja je vrsta zapisa (admin, operational, debug, staza, veličina) i slično, koristit ćemo parametar "gl ime log zapisa".

Kao primjer prikazat ćemo informacije o log zapisu Internet Explorera (u ovom primjeru koristit ćemo navodnike jer u nazivu postoji razmak):

wevtutil gl "Internet Explorer"

Iz primjera je vidljivo da je log uključen, tip zapisa je "Admin", možemo vidjeti punu stazu do zapisa i tako dalje.

Naravno, pregled svih događaja i grešaka možemo vidjeti i putem Event Viewer konzole.  Ono što je zanimljivo je da možemo primjetiti da u Custom views i pomoćnom izborniku nemamo opciju za brisanje Event log zapisa.

Ako želite imati "čistu" situaciju nakon otklanjanja problema tj. želite obrisati log zapise i lakše promatrati ponašanje problematičnog servisa nakon otklanjanje grešaka, možete se odlučiti na brisanje zapisa. Brisanje logova obavljate koristeći parametar "cl" (clear), dodajući tome naziv event loga. Primjerice, za brisanje logova Internet Explorera:

wevtutil cl "Internet Explorer"

Ako želite obrisati sve log zapise, možete se poslužiti skriptom iz Command Prompta (koji je pokrenut kao administrator)

Slika prije brisanja zapisa.

U Command Promptu upišite sljedeći oneliner (obratite pozornost na apostrofe!):

for /F "tokens=*" %1 in ('wevtutil.exe el') do wevtutil.exe cl %1

Nakon završetka možemo provjeriti Event Viewer konzolu. Vidimo da su svi logovi zaista i obrisani:

Zdravko Rašić

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (3 votes)