Tanki klijenti i pGina

Velik broj ustanova još posjeduje stare Samsungove tanke klijente. Zbog slabih hardverskih specifikacija, oni se ne mogu koristiti za zahtjevnije poslove, ni u laboratorijima niti u uredima kao radne stanice. Međutim, vrlo dobro mogu poslužiti svrsi kao računala po hodnicima ili knjižnicama preuzimajući ulogu Internet kioska.

 

Konkretni model tankih klijenata je Samsung SyncMaster 730XT, a hardverske specifikacije ovih računala su vrlo skromne: AMD Sempron 2100+, 1 GB radne memorije i flash disk kapaciteta 2 GB. Predinstalirani operativni sustav jest Windows XP Embedded čija je mana nedostatak određenih komponenti koje, primjerice, onemogućavaju instalaciju pGine, alata za autentikaciju korisnika putem Radius plugina. Kako je to bio prvi zahtjev koji su računala smještena u hodnicima trebala ispuniti, trebalo je zamijeniti operativni sustav. Iako mu podrška ističe u travnju ove godine, izbor je pao na Windows XP. Ostali operativni sustavi nisu dolazili u obzir isključivo zbog manjka diskovnog prostora. Međutim, čak i ova verzija Windowsa je prevelika za instalaciju potpuno funkcionalnog računala, pa je kolega Jašo Vrdoljak pronašao nLite, besplatan alat za prilagođavanje instalacije Windows 2000, XP i Server 2003 operativnih sustava. Pomoću njega moguće je izbaciti nepotrebne stvari iz Windowsa XP. Alat posjeduje brojne mogućnosti poput integracije Servis pack-ova, izbacivanje komponenti, integracija upravljačkih programa i zakrpi, kreiranje "unattended" instalacije te, najvažnije, kreiranje bootabilne slike prilagođene instalacije. Jedini zahtjevi ovog alata su instaliran Microsoft .NET Framework 2.0 te sadržaj instalacijskog diska Windows operativnog sustava negdje na tvrdom disku istog računala na kojem je instaliran nLite.

Po njegovom pokretanju otvorit će se izbornik u kojem je potrebno navesti direktorij sa sadržajem instalacijskog diska te lokaciju buduće, modificirane instalacije. Sama prilagodba operativnog sustava se obavlja kroz nekoliko intuitivnih menija:

Kako postoji dosta mogućnosti, treba se pripremiti na duži postupak odabira tj. izbacivanja nepotrebnih stvari. Samo treba pripaziti da se ne izbace komponente kritične za funkcionalnost i rad budućeg računala. U našem slučaju instalacijska slika se s početnih 580 MB smanjila na 300 MB. Sliku treba snimiti na prazni CD, te na tankom klijentu pokrenuti instalaciju pomoću vanjske CD jedinice ili prijenosnog diska, jer klijent nema optičku jedinicu.

Instalacija pGine na "novom" operativnom sustavu prošla je bez problema, te je preostalo zaštiti sustav. Spomenuli smo da podrška za Windows XP  ističe u travnju ove godine. Kako će ova računala biti na Internetu, njegovo korištenje možda i nije baš dobra ideja. Međutim, postoje alati koji ponovnim pokretanjem računalo vraćaju u početno stanje, bez sačuvanih promjena i/ili novih datoteka i time štite računalo od malicioznih programa. Jedan od njih je Enhanced Write Filter (EWF) koji dolazi u sklopu Windows XP Embedded sustava. Možemo ga ukomponirati u "obični" Windows XP pomoću uputa na sljedećem linku. Njegovo je korištenje vrlo jednostavno. Uključivanje zaštite se obavlja u komandoj liniji naredbom ewfmgr C: enable, a isključuje naredbom ewfmgr C: disable.

Po završetku, na računala su instalirani Windows XP, Office XP i Compatibility Pack, Mozilla Firefox sa Java i Flash pluginima, pGina, SumatraPDF virtualni printer i Synesis, računovodstveni program koji koriste studenti u nastavi. Na tvrdom disku ostalo je samo 50 MB slobodnog prostora. Međutim, kombinacija prilagođenog Windows XP-a, ugrađenog flash diska, i EWF-a čini rad na računalu začuđujuće brzim. Nema zastajkivanja i stječe se dojam da se radi o mnogo jačem računalu uz prilično funkcionalan operativni sustav. Naravno, na računalo je moguće instalirati i neku "laganu" Linux distribuciju, ali u našem slučaju u knjižnici je trebao biti instaliran spomenuti Synesis koji radi isključivo na Windowsima.

nLite se pokazao zgodnim alatom ako je potrebno prilagoditi instalaciju Windowsa XP. Šteta što alat ne podržava novije Windows operativne sustave, ali, po autorovim riječima, radi se na tome.

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet