Nove usluge za sistemce

Poštovani kolege sistem-inženjeri,

želimo vam predstaviti nekoliko novosti i promjena u uslugama koje vam pruža Služba za sistemsku podršku ustanovama članicama (SSPUČ).


Sys.backup


Popularna usluga sys.backup će biti dodatno proširena. Osim što smo već ranije povećali prostor za vaše backupe na ukupno 200 GB (bez obzira na broj poslužitelja), sada smo proširili popis podržanih operacijskih sustava. Od sada je moguće koristiti ovu uslugu i na operacijskim sustavima Ubuntu, Ubuntu Server 12, RedHat i CentOS.

Od sljedeće godine sys.backup ćete moći koristiti i ukoliko imate poslužitelje pod operacijskim sustavom Microsoft Windows Server (2003 i noviji).

Također, uvodimo i web sučelje za ovu uslugu (razvijeno vlastitim snagama), pa cete svoje backupe moći vraćati i nadzirati preko bilo kojeg web preglednika. Web sučelje se nalazi na adresi:

http://sysbackup.carnet.hr


Upute za rad i aktivaciju usluge mozete naći (kao i do sada) na adresi:

http://sistemac.carnet.hr/sysbackup

Podršku i dalje možete potražiti mailom na syshelp at carnet hr ili preko weba na adresi:

http://syshelp.carnet.hr


Virtualni poslužitelji za ustanove članice

Za korisnike CARNetovog sustava virtualnih poslužitelja (VPU) također imamo novosti - prelazimo u oblak. Kao rješenje koje će nam u tome pomoći odabrali smo sustav OpenNebula, pa će od sada biti moguće pristupiti virtualnim poslužiteljima putem tog sučelja. Inače, postojeći će se virtualni posluzitelji migrirati na novi sustav
tijekom siječnja 2014. godine.

Adresa na kojoj ćete moći pristupiti vasem poslužitelju je:

https://vpu.cloud.carnet.hrCARNetova distribucija Debiana

Kao i svake godine, za vas smo pripremili CARNet-Debian, prilagođenu distribuciju Debiana, ovaj put u aktualnom izdanju Wheezy. U testnoj fazi otkriveno je (ali i riješeno) nekoliko bugova. Svaki od otkrivenih bugova je opisan i odgovarajućim člankom na Portalu za sistemce, pa preporučujemo pročitati upute i članke prije kretanja u postupak nadogradnje. Upute možete naći na adresi:

http://sistemac.carnet.hr/node/1327


Ovogodišnji CARNet-Debian također prati skripta carnet-wheezy.sh, koja ce svaki poslužitelj s "čistim" Debianom pretvoriti u CARNet-Debian (nadogradnja preko paketa carnet-upgrade nije podržana s "čistih" instalacija Debiana). Skriptu i upute možete naći na Portalu:

http://sistemac.carnet.hr/node/1329


Sys.portal

Portal za sistemce (ili u skladu s ostalim nazivima, sys.portal) također donosi neke novosti. Uvedena je integracija s društvenom mrežom Google+, pa je članke, ali i dodatni sadržaj, sada moguće pratiti preko te društvene mreže. Potražite "sys.portal+" i community "sistemac", ili jednostavno pogledajte linkove na sys.portalu.

Želimo vam ugodno korištenje naših novih usluga!

Vote: 
0
No votes yet