Photorec

Nakon što smo se pozabavili alatima za spašavnje podataka dd_rescue i testdisk, vrijeme je da se pobliže upoznamo i s trećim iz ovog trolista, programom photorec. Korisnik nam je donio USB stick s kojeg mu je dijete obrisalo cijeli sadržaj, uglavnom fotografije, da bi snimilo glazbu koju voli slušati. Naš je zadatak pronaći pobrisane fotografije.

U prethodnim smo ga primjerima koristili neinteraktivno, zadavši na komandnoj liniji sve potrebne parametre. Ovog ćemo ga puta koristiti malo drugačije:

# photorec

Kao što pokazuje prva ilustracija, photorec će nam ponuditi listu dostupnih medija s podacima. Tu su tvrdi disk i USB stick s kojeg nastojimo spasiti podatke, pa ćemo odabrati njega.

Photorec je na USB-u pronašao ispravnu FAT particiju.


No prije nego pokrenemo traženje datoteka, izaberimo ponudu File options. Pojavit će se dugačak popis vrsta datoteka koje je photorec u stanju prepoznati i rekonstruirati.

Spuštajte se kursorom prema dolje, pa ćete ustanoviti da je tu navedeno pravo bogatstvo različitih vrsta datoteka i datotečnih sustava. Ako znate što tražite i ako želite ubrzati pretragu, možete neke od njih isključiti. No za tim nema stvarne potrebe, jer će photorec brzo obaviti svoj posao na ne tako velikom USB sticku.

Pod Options će nam ponuditi neke naprednije mogućnosti koje u većini slučajeva možemo zanemariti.

Vratimo se na ekran s odabranom particijom i odaberimo Search. Photorec će nas najprije, za svaki slučaj, pitati za vrstu datotečnog sustava, iako je već prepoznao da se radi FAT16 particiji.

Potvrdimo da se radi o Microsoftovom datotečnom sustavu. Nakon toga pita da li želimo pretražiti cijeli prostor diska, ili samo nealociran prostor, a upravo se tu  nalaze obrisane dateke. To ćete odabrati ako vas zanimaju samo obrisane datoteke. U protivnom, odaberite sigurniju mogućnost, a to je pretraživanje cijelog diska.

Zatim nas pita kamo želimo smjestiti spašene datoteke, nakon čega konačno počinje pravi posao. Photorec će nas cijelo vrijeme dok radi obavještavati o broju  rekonstruiranih datoteka.

Kada završi, dobit ćemo sumarni izvještaj.


Spašeno je 111 datoteka, uglavnom slike u jpeg formatu i poneki dokument. Sve je to uredno smješteno u direktoriju recup_dir. Pri tome je sva glazba snimljena na stick i dalje dostupna! Photorec je sadržaj sticka ostavio nedirnutim, samo je pronašao obrisani sadržaj.

I eto prilike da sistemac bar na trenutak bude omiljen na svojoj ustanovi!

Povezani članci:
Spašavanje podataka s oštećenih medija
Testdisk
Računalna forenzika
Spašavanje USB sticka

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
4.142855
Vaša ocjena: Nema Average: 4.1 (7 votes)