Testdisk

Testdisk je alat za oporavak oštećenih medija s podacima, koji smo spomenuli u prethodnom članku o spašavanju podataka. Njime ćete, ako je to moguće, obnoviti boot sektor i tablicu particija.

Do sistemca je stigao USB stick koji se ne da montirati, ali dmesg pokazuje da je detektiran kao /dev/sdb.


# dmesg
...
[12791.575098]  sdb: unknown partition table
[12791.577693] sd 8:0:0:0: [sdb] No Caching mode page present
[12791.577699] sd 8:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[12791.577703] sd 8:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk

Uređaj je prepoznat, ali na njemu nisu pronađene particije. Najprije napravite presliku cijelog diska, za svaki slučaj, pa onda pokušajte s testdiskom popraviti particije na USB sticku:

# dd_rescue /dev/sdb image.dd
# testdisk /dev/sdb

Prepoznat je uređaj kapaciteta pola gigabajta. Odaberite Proceed, pojavit će se ekran za izbor vrste datotečnog sustava.

S obzirom da stickovi koriste VFAT particije, slobodno odaberite Intel.

Slijedeći ekran pokazuje da na sticku nema particija, a tu je i upozorenje da nedostaje oznaka za kraj tablice particija. Najvjerojatnije su početni sektori diska oštećeni, a to bi značilo da se medij više ne može koristiti. No pokušajmo obnoviti tablicu particija, da se uvjerimo u to. Odabrat ćemo Quick search. Testdisk će pitati da li želimo tražiti particije napravljene pod Vistom ili nekim novijim Windowsima. Što se tiče sticka, pitanje je irelevantno, odgovorit ćete pozitivno ako se radi o tvrdom disku. Operacija Quick search u našem slučaju nije uspjela, pa nam se nudi akcija Deeper search, koja nije polučila rezultat.

Preostaje još jedan pokušaj, obnavljanje Master boot recorda.

Nakon zapisivanja, testdisk javlja greške.

Nakon čega Quick Search opet ne uspijeva.

Preostaje nam photorec koji iz preslike pokušava rekonstruirati datoteke:

# photorec image.dd 

Treba li uopće reći da se sve akcije spašavanja podataka obavljaju s administratorskim ovlastima? To pokazuje i oznaka na početku retka. Ako ne radite kao root, onda bi to obavili ovako:

$ sudo photorec image.dd

Pokušali smo još klasičnim fdiskom napraviti particiju, ne bismo li je formatirali, ali ni to ne prolazi. Ova priča neće dobiti happy end. Medij je nepopravljivo oštećen i završio je u hrpi elektronskog otpada koja čeka odvoz. Photorec je pronašao nešto mp3 i jpeg datoteka, ali nisu sve bile u dobrom stanju. Korisnik je bio žalostan, propala je većina fotografija s ljetovanja. To nas još jednom podsjeća na krhkost i nepouzdanost današnje potrošačke elektronike koju s toliko entuzijazma kupujemo.

No ako poneki čitatelj nauči koristiti alate za oporavak, možda će neka buduća akcija spašavanja završiti sretnije.

Povezani članci:
Spašavanje podataka s oštećenih medija
Photorec
Računalna forenzika
Spašavanje USB sticka

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)