Glibc 2.16

Nova verzija GNU C biblioteke u verziji 2.16 donosi ispravke više od 230 grešaka, ali i nešto noviteta. Novost je podrška za x32 ABI na x86_64 platformi, a riječ je o podršci 32-bitnim pointerima u aplikacijama koje inače koriste puni set 64-bitnog okruženja (poput dodatnih registara i naredbi koji su inače nedostupni 32-bitnoj arhitekturi), što u nekim situacijama rezultira kodom koji se brže izvršava i zauzima manje resursa. Objavljivanje biblioteke sa podrškom za taj ABI zaokružuje sustav (kernel 3.4 već ima ugrađenu podršku) i omogućuje korištenje tehnologije čije su prednosti najviše vidljive na sustavima ograničenih resursa.

Značajna je novost i usklađivanje sa ISO/IEC 9899:2011, tzv. ISO C11 – a riječ je o normi za programski jezik C. Nova norma donosi različita poboljšanja i promjene u jeziku, što sa ovom svojom verzijom prati i glibc.
Treća značajka su SystemTap - statički markeri za debugiranje aplikacija, kompatibilni sa DTrace markerima.
Od ostalih poboljšanja ističu se ubrzavanje matematičkih funkcija, izbacivanje podrške za izvršne datoteke koje nisu u ELF formatu, izbacivanje podrške za Linux kernel stariji od 2.6, izbacivanje podrške za vremenske zone, optimizacije za PowerPC i SPARC, itd. Za puni popis promjena pogledajte poruku sa mailing liste glibc developera.
Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet