OpenSuse 12.2

Jedna od svojedobno iznimno popularnih distribucija Linuxa uskoro će izaći u inačici 12.2. Najavljene novosti su KDE 4.8 u varijacijama za desktop i vjerojatno za tablet računala. Plasma Active je varijacija sučelja prilagođena tabletima i smartphone uređajima, koja u kombinaciji sa Xorg poslužiteljem 1.12.1. omogućuje multitouch funkcije. Ljubitelje Gnome sučelja dočekat će Gnome 3.4 uz dodatke iz projekta Cinnamon, čiji je cilj omogućiti korisnicima već poznato iskustvo starog Gnome 2 sučelja na novoj Gnome 3 tehnologiji.

Od manje blještavih, ali značajnih novosti, ističu se kernel 3.4, GCC 4.7, grub2 bootloader, TLS verzije 1.1 i 1.2. Zanimljiva je promjena je i izbor baze podataka MariaDB kao zamjene za MySQL, a standardna instalacija uključuje i Firebird 2.5 i Apache Tomcat 7.

Mesa 8.0 i svga gallium brinu za poboljšanu 3D podršku za VMware virtualna računala, dok će korisnike QEMU u verziji 1.1.0 dočekati neka značajna poboljšanja, poput podrške za USB 3.0 i PCI-to-PCI bridges, standardni hot-plug kontroler u PCI emulaciji.

Više o novom izdanju Suse Linuxa naći ćete na ovom linku: https://en.opensuse.org/Product_highlights.

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet