Objavljen Debian 7.0 "Wheezy"

Izlazak nove distribucije Debiana, najavljivan za prvi vikend u svibnju, upravo se dogodio. Ova inačica Debiana ima numeričku oznaku 7.0, a donosi nekoliko novosti. Prva je uporaba sinteze govora u installeru, kako bi se olakšala instalacija slabovidnim korisnicima. Sam installer je preveden na 73 jezika, a sinteza govora je dostupna na dvanaestak jezika.

Novost je multiarch, mogućnost kombiniranja 32-bitnih i 64-bitnih biblioteka, što će olakšati uporabu određenih programa i crosscompiling, a u budućnosti će omogućiti live migraciju sa 32-bitnih sustava na 64-bitne, što je trenutno nemoguće. Korisnici koji misle graditi cloud usluge biti će zadovoljni alatima za OpenStack i Xen Cloud Platform.

Od sada Debian podržava boot s novih računala s UEFI-jem, ali ne podržava i Secure Boot. Kao i uvijek, Debian je dostupan na nekoliko arhitektura, a u ovom slučaju podržano je njih 9. Zasada su samo dvije arhitekture podržane za Live CD: amd64 i i386 (no pretpostavljamo da to većini zapravo nije neki problem). Nadogradnja s izdanja Squeeze je podržana preko standardnog alata apt-get, odnosno aptitude.

Više informacija možete naći na adresi: http://www.debian.org/News/2013/20130504

 

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet

Komentari

Ima li naznaka kada se može očekivati CARNet-ova distribucija Debian 7.0 "Wheezy" ?

Trebao bih preko ljeta napraviti nekoliko instalacija