MS EDU IT Pro: Predstavljen Microsoft Forefront

Trećeg petka u veljači na Srcu je održan još jedan susret Microsoftove EDU IT Pro zajednice. Na dnevnom redu je bilo upoznavanje s grupom proizvoda pod nazivom Forefront, a predavač je bio Robert Petrunić iz Algebre.

Ukratko, Forefront je grupa programa koji štite informacijski sustav organizacije. Pri tome treba ispuniti zahtjeve suvremenog poslovanja: zaštitu osobnih računala, servera i aplikacija, te omogućiti siguran pristup korisnicima ma gdje se nalazili, u svojim uredima, kod kuće ili na putu. Istovremo je cilj olakšati upravljanje i administriranje proizvodima, kako bi se povećala produktivnost IT osoblja.

ForeFront se sastoji od više dijelova:
- FF Endpoint protection (antivirus)
- FF Application security (zaštita Exchange mail servera, Share Pointa i Office Communication Servera)
- FF Network (Edge) access and protection (Threat Management Gateway i Unified Access Gateway)
- FF Identity Management

Ukratko, Forefront štiti Microsoftove klijente, Microsoftove aplikacije i servise, te na perimetru filtrira napade na Windows računala i omogućuje autentikaciju korisnika kako bi kontrolirano pristupali poslovnim sadržajima. Forefront ne prepoznaje i ne zaustavlja napade na druge OS-ove, njihove aplikacije i servise. Ako administrirate heterogenu mrežu, potpuniju zaštitu pružit će vam IPS "opće namjene", poput Snorta. FF se integrira sa Microsoft System Centrom, jedino se na taj način dobije puna funkcionalnost i laka upravljivost.

Threat Management Gateway, nekadašnja ISA, obavlja poslove vatrozida, kontrole web i e-mail prometa, prevenira mrežne napade (IPS), te kontrolira pristup štićenoj mreži izvana. Korisna je usluga URL filtera, koja se oslanja na MRS (Microsoft Reputation Services), bazu u kojoj su web sadržaji klasificirani u preko 80 kategorija, što omogućava blokiranje sadržaja koji se smatraju nepoželjnima u poslovnom okruženju.

Izuzetak od prevladavajuće Microsoft centričnosti je FF Identity Manager 2010, koji se može integrirati s LDAP imenicima i autentikacijskim tehnologijama drugih proizvođača, te čuvati do 20 elektroničkih identiteta po korisniku, kako bi omogućio pristup resursima u skladu sa zadanim pravilima i politikama.

Svi su ovi proizvodi 64-bitni i nećete ih moći instalirati na jednom računalu, pa će vam trebati više licenci za Windows Server, a i više računala, osim ako koristite virtualizaciju. Da ne zaboravimo: trebat će vam i licenca za MSSQL, jer se tu spremaju zapisi o događajima.

Detalje o licenciranju potražite na stranicama Srca, distributera Microsoftova softvera za akademsku zajednicu.

Vezani članci: Microsoft System Center

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet