Adobe ukida samostalan Flash Player za Linux

Adobe je izdao priopćenje da u suradnji s Googleom razvija novo sučelje za izradu aplikacija (Application Programming Interface, API). Cilj mu je da zamjeni postojeće sučelje koje Flash Player trenutno koristi (Netscape Plugin API, NPAPI). Kako je najavljeno, Adobe prestaje nuditi samostalnu verziju Flash Playera za Linux poslije verzije 11.2, čiji je izlazak planiran ove godine. Nakon toga, Flash Player će biti na raspolaganju samo kao dio Chrome preglednika. To znači da korisnici Linuxa koji želje pregledavati Flash sadržaj uskoro neće imati izbora nego koristiti Google Chrome.

Novi API će se zvati Pepper Plugin API (PPAPI), i njegova uloga je da služi kao sloj između dopunskog modula i web preglednika. Dobra vijest je da će Adobe nastaviti izdavati sigurnosne nadogradnje Flash Playera 11.2 za Linux još pet godina nakon njegovog objavljivanja. U priopćenju Adobe nije spomenuo uključivanje niti jednog drugog web preglednika u ovaj projekt. Odgovor Mozille nije trebalo dugo čekati: Pepper ih ne zanima i neće se uključiti u taj projekt Adobea i Googlea.

Očekuje se da će i ostatak zajednice koja podržava softver otvorenog koda i otvorene standarde na sličan način odgovoriti na ovakvo interesno udruživanje i zatvaranje.

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet