Microsoft objavio listu aplikacija koje podržava Windows Vista

vistaMicrosoft je u srijedu, 21.2.2007. objavio listu 800 aplikacija koje provjereno rade na novoj Windows Visti.

Tako novi Vista Certified Softver logo na svoje proizvode mogu staviti Corel u CorelDraw i WordPerfect, Cyberlink u PowerDVD, Nero u Nero 7 Premium i Trend Micro u Trend Micro AntiVirus i PC-Cillin, dok logo „Works with Windows Wista“ mogu koristiti Encyclopaedia Britannica, Google Desktop Search, Pinnacle Systems i ViCon GmbH.

Zanimljivo je da se na popisu ne nalaze neki od najkorištenijih Windows aplikacija, poput cijele game Adobe aplikacija, Mozilla Firefox, Skype pa čak ni Cisco VPN client.

Sve aplikacije koje nisu dobile nove certifikate svejedno se mogu pokretati na Visti, no uz moguće probleme ili zastoje, a neki su proizvođači (Adobe, Mozilla) izdali i službene dokumente u kojima opisuju moguće probleme.

Većina multimedijalnih aplikacija od Adobea neće biti kompletno podržana do sredine ove godine, što je možda povezano i sa izdavanjem sličnih aplikacija od samog Microsofta.
Symantec je objavio da dio njihovog softvera već radi na Visti, poput Norton AntiVirusa 2007, dok će ostali softver, poput Ghosta 12, biti spreman do sredine travnja.

Da bi proizvođač dobio certifikat za svoju aplikaciju mora se uključiti u Microsoft Vista testni program, a za neovisno testiranje potrebno je platiti i „troškove testiranja“. Do sada je 108 aplikacija dobilo certifikat o besprijekornom radu na Visti, dok ih je 683 dobilo slabiji „Works with“ certifikat.

Osim što certificiranjem aplikacija proizvođač dobiva pravo korištenja Windows Vista logotipa na ambalaži i propagandnim materijalima, Microsoft obećava i marketinške benefite poput objavljivanja aplikacije na službenim Windows Marketplace stranicama.

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet