Seminar BackupPC

Pripremili smo seminar za CARNetove sistem-inženjere o programu BackupPC, koji osigurava mrežni backup klijenata s različitim operacijskim sustavima: Windows, Mac OS X ili razne verzije Unixa/Linuxa. Pri tome na klijente ne treba instalirati agente jer sav posao obavlja backup server. Za prijenos podataka koriste se standardni protokoli: smb, ssh, rsync ili ftp. BackupPC inteligentno koristi diskovni prostor, podatke komprimira i obavlja deduplikaciju, što znači da čuva samo jednu kopiju datoteke uz višestruke linkove. Administriranje se obavlja s komandne linije ili preko web sučelja. Posebno je zanimljiva mogućnost da se administrator rastereti time što će korisnicima omogućiti da se autenticiraju i pomoću web sučelja sami pokreću backup/restore svojih podataka.

BackupPC se može koristiti za kopiranje podataka iz pojediničnih direktorija, ali i za backup kompletnih računala, s OS-om, aplikacijama i podacima. Ukoliko se dogodi havarija, može se napraviti tzv. "bare metal recovery", dakle restore kompletnog računala.

Seminar će biti u obliku radionice, svaki će polaznik obaviti instalaciju i konfiguraciju. Sugeriramo polaznicima da na svojoj ustanovi pripreme računalo s instaliranim Debianom Lenny, na koje će se iz učionice spojiti ssh protokolom i uz pomoć predavača pripremiti svoj backup server.

BackupPC ne troši previše resursa, pa ćemo ga instalirati na virtualnu mašinu. Ako nemate server koji možete odvojiti za tu namjenu, iskoristite isluženi PC koji nitko više ne koristi. Poželjno je da ima 1 GB RAM-a. Kasnije možete napraviti dump virtualne mašine i preseliti je na drugo računalo.

Preferirani softver za virtualizaciju je OpenVZ. Dovoljno je standardni kernel zamijeniti s onim koji podržava OpenVZ, na primjer:

apt-get install linux-image-2.6-openvz-amd64

Na radionici ćemo kreirati virtualnu mašinu, obaviti instalaciju i konfiguraciju, tako da će polaznici na kraju radionice imati backup server spreman za produkciju.

Seminar je pripremio i održat će ga Aco Dmitrović, sistemac Hrvatskog geološkog instituta.

Termini:
12.04.2011. 9:00 - 15:00 Osijek, Pravni fakultet - I kat, prostorija br. 20, S. Radića 17
13.04.2011. 9:00 - 15:00 Zagreb, CARNet (sjedište) - učionica C, Josipa Marohnića 5
14.04.2011. 9:00 - 15:00 Rijeka, Tehnički fakultet - I4, 1-57 I kat, Vukovarska 58
15.04.2011. 9:00 - 15:00 Split, FESB - učionica 125, R. Boškovića 32

Molimo sve zainteresirane da popune prijavu za seminar.

PrilogVeličina
Datoteka BackupPC.odp613.24 KB
Office presentation icon BackupPC.ppt882 KB
Obrazovanje: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (6 votes)