Novosti iz Debiana

Debian u zadnjih par tjedana dovršava pripreme za novo izdanje svoje distribucije, pod kodnim imenom "Squeeze". Prvo je izašla druga beta samog Debianovog installera, da bi u kratkom razdoblju izdali osmu reviziju distribucije Lenny (5.0.8) i stavili Squeeze u "deep freeze" stanje.

Stanje "deep freeze" znači da novi paketi više ne ulaze u "testing" izdanje, osim ako se radi o rješavanju "release critical" bugova. Trenutno je njihov broj oko 20, a kad taj broj padne na prihvatljivu razinu, sadašnje "testing" izdanje postaje stabilno, i dobit će kodno ime "Squeeze". Dakle, ovo je zadnji korak prije izdanja stabilne inačice, što bi se moglo vrlo brzo dogoditi.

Koliko je bugova preostalo možete vidjeti na linku:

http://udd.debian.org/bugs.cgi

Ukoliko niste, krajnje je vrijeme da napravite nadogradnju na Lenny!

Od ostalih, nešto starijih novosti, vrijedi napomenuti da će od izdanja Squeeze Linuxov kernel biti u potpunosti "free". Oni koji poznaju Debianovu filozofiju o slobodnom softveru znaju što to znači: i zadnji dijelovi softvera koji nisu otvoreni ili slobodni (a poglavito su to firmware datoteke) su maknuti iz kernela i odvojeni kao posebni moduli. Na ovaj način oni koji žele u potpunosti slobodan kernel to sada mogu imati. Drugi i dalje mogu imati kernel kakav je i dosad bio. Više informacija možete pronaći na linku:

http://www.debian.org/News/2010/20101215

I na kraju, ukoliko želite pridonijeti projektu Debian, prijavite se da budete Debian Maintainer preko stranice https://nm.debian.org/. Od nedavno više ne morate biti programer/developer, u projekt se možete uključiti i ako samo želite prevoditi, pisati stranice manuala, ili bilo što drugo. No, procedura za izbor novog Debianovca i dalje vrijedi:

http://www.debian.org/devel/join/newmaint

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet