CUC 2010 - SysTrack (ažurirano)

cuc 2010

Video 1. dan Video 2. dan Video 3. dan

Branko Radojević
- Systrack
- CARNetove usluge za sistemce
- Obrazovanje sistem inženjera
Tomislav Štivojević
- LAN Best Practices
Emil Marmelić
- Content Filtering za ustanove
Dinko Korunić
- Mala priča o File Systemima

Igor Smud - Osnove o sustavima za upravljanje sigurnošću informacija
Nataša Glavor- Pregled najznačajnijih sigurnosnih problema u CARNet mreži
Aco Dmitrović- Pregled IPS rješenja

Tomislav Štivojević, Josip Rodin, Branko Mažar - JUTROv6

Na jučer započetoj CARNetovoj korisničkoj konferenciji po prvi put je pokrenut zaseban program SysTrack namjenjen sistem inženjerima i svim ostalim korisnicima koji žele pratiti program s malo više tehničkog sadržaja. SysTrack je započeo uvodnim predavanjima Branka Radojevića, pomoćnika ravnatelja CARNeta. Nakon toga je slijedilo predavanje o uslugama koje CARNet nudi sistem inženjerima i ustanovama visokog školstva, te načinu na koji te usluge mogu zatražiti.

 

cuc 2010 Branko Radojevic

Branko Radojević na uvodnom predavanju

Sljedeće u nizu bilo je predavanje Tomislava Štivojevića iz CARNeta "LAN Best Practices", o konceptima uspostave lokalne mreže u smislu zadovoljavanja svih modernih potreba koje mreža mora ispuniti.

Emila Marmelić iz CARNeta upoznao je sudionike s uslugom Content Filteringa. Ova usluga je obavezna za osnovne i srednje škole, a CARNet je nudi i visokoškolskim ustanovama na njihov zahtjev.

"Mala priča o file systemima", predavača Dinka Korunića izazvala je veliko zanimanje sudionika. Prepuno tehničkih detalja i savjeta za pravilan odabir datotečnog sustava za posebne svrhe, ovo predavanje je bilo prava poslastica za sudionike željne dubljeg uvida u ovaj dio računalnog svijeta.

 

Dinko Korunic

Dinko Korunić o datotečnim sustavima

Sva predavanja možete naći na mod.carnet.hr.

Utorak

Free NAS

Drugog dana konferencije Systrack otvara Aco Dmitrović kako dobiti jeftino, odnosno besplatno rješenje ukoliko imate potrebu za mrežnim spremnikom datoteka? Pravo rješenje u recesijsko doma je Free NAS. Potrebno je „uložiti“ starije računalo i nešto diskovnog prostora, a u zamjenu dobijete kompletno rješenje koje podržava: iSCSI, VLAN, rsync, ...

Osnove o sustavima za upravljanje sigurnošću informacija

Igor Smud iz CARNeta nas upoznaje s osnovama sustava za upravljanje sigurnošću u akademskoj i istraživačkoj zajednici, kakve su pretpostavke bitne za izradu kvalitetnog sustava za upravljanje. Kolega nastoji približiti koje su fundamentalne pretpostavke od kojih kreće izrada ovakvog sustava, što je u svakom koraku nužno imati na umu, te na koji način će od ovakvog sustava imati koristi pojedina tvrtka u cjelosti.

 

 

Pregled najznačajnijih sigurnosnih problema u CARNet mreži

Pomoćnica ravnatelja CARNeta za računalnu sigurnost, Nataša Glavor, je na osnovu prikupljenih podataka u protekloj godini sastavila popis najznačajnijih sigurnosnih problema u CARNet mreži. Podaci su prikupljeni iz većeg broja izvora: incidenata prijavljenih CARNet CERT-u i Abuse službi, upita i informacija dobivenih od korisnika, podataka iz usluge provjere ranjivosti, podataka dobivenih od drugih CARNetovih odjela, te izvještaja dobivenih od drugih organizacija u svijetu.

 

Pregled IPS rješenja

Na kraju Systrack bloka, Aco Dmitrović nam nudi pregled najpoznatijih IPS (Intrusion Prevention System) rješenja koje omogućavaju prevenciju, uočavanje i rješavanje sigurnosnih incidenata.

 

 

Učionica pod kontrolom 2

Na kraju dana, kolega iz CARNeta Miroslav Ivančević drži radionicu „Učionica pod kontrolom 2“, koja je nastavak već održanog predavanja na jednom od prošlih CUC-eva, a donosi novosti vezano uz nove operativne sustave Windows koji su se nedugo pojavili na tržištu.

 

SysTrack

 

SRIJEDA

JUTROv6

Protokol IPv6 je tema koja se periodički pojavljuje i svaki put izgleda kao da govorimo o temi iz daleke budućnosti ili temi koja je samo teoretski izgledna. U ovom predavanjo kojeg su održali kolege iz CARNeta Tomislav Štivojević i Josip Rodin vidjeli smo kako je prijelaz sa IPV4 na IPv6 u CARNetu pripremljen sa strane mrežne i računalne infrastrukture, kao i koji se sigurnosni problemi koje IPv6 donosi, a koje je riješio.

Elektronički poslužiteljski certifikati

Branko Mažar iz CARNeta u sljedećem predavanju na Systracku objašnjava čemu elektronički poslužiteljski certifikati služe, kako je moguće izvesti kriptiranje komunikacije između klijenata i poslužitelja, te kako se certifikati mogu iskoristiti za provjeru vjerodostojnosti poslužitelja.

 

SysTrack

IBM Mashup centar

Zadnje predavanje na Systracku nam je predstavio Ivan Turčin iz IBM-a. Predstavio nam je IBM Mashup centar, koji  je korisnička mashup platforma koja podržava brzo stvaranje dinamičkih web aplikacija. Mashup omoguduje kreiranje, dijeljenje i otkrivanje postojećih informacija ili dijelova aplikacije (Widgeti, feedovi, mashupi), koje je moguće postaviti unutar postojeće aplikacije ili kreirati novu aplikaciju.

 

Vijesti: 
Kategorije: 
Sys.Trek: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)