AAOS = Adventski Android One Smartfon

android oreoDa sam admin online dućana koji u ponudi ima Android One i Nokia pametne telefone, ekspresno bih postavio ovakav banner na stranicu: Developeri i sistemci! Ovo je prvi Advent u povijesti koji VAMA donosi darove! Nastavite čitati... (itd.)! :o)

Podsjetimo se na cilj sada već višegodišnje Googleove inicijative poznate kao Android One: dogovoriti s prozvođačima Android uređaja plasiranje modela s izvornim (vanilla) Android operativnim sustavom (dalje: AOS), istim onim kojega Google „natoči“ na svoje Nexuse i Pixele. S time što je Google zamislio da Android One uređaji budu, za razliku od njegovih, slabije hardverske osnovice i kvalitete izrade, što neizostavno dovodi do niže tržišne cijene tih uređaja. Time bi tzv. korisničko iskustvo neizmjenjenog i bloatwareom neopterećenog AOS-a postalo dostupno masama. Google je spreman spuštati sigurnosne i funkcionalne nadogradnje na takve uređaje rabeći vlastite ljudske i tehničke resurse, čime se proizvođaču Android One uređaja umanjuju troškovi održavanja uređaja „na terenu“. I korisnici su na dobitku jer u kraćem vremenu dobijaju nadogradnje.

Istini za volju, Gazda-od-Androida pokrenuo je Android One inicijativu zbog razloga njemu puno važnijih od interesa korisnika ili partnera. Svi ti razlozi dadu se utrpati pod jedinstvenu parolu „Defragmentirajmo AOS!“. Nećemo sada o tome razglabati – lako je naći na Netu - ali vrijedi spomenuti da je problem fragmentacije AOS-a velik, višedimenzionalan i značajno remeti Googleove poslovne i prihodovne projekcije. Primjerice, već godinama veliku štetu trpi Googleov u osnovi perspektivan projekt Android for Work, u njega je Korporacija uložila velike pare a realizacija ne prati očekivanja. Utoliko, Android One je samo jedna komponenta Googleove globalne strategije konsolidiranja stanja; druga, jednako značajna komponenta poznata je kao Project Treble a riječ je o open-source inicijativi temeljitog reinženjeringa AOS-a s ciljem postizanja što veće nezavisnost izvornog koda od „šarene“ hardverske osnovice i zahvata u AOS od strane proizvođača uređaja. Oreo je prva inačica AOS-a nove arhitekture, u izvedbi kompromisne, doduše, jer nije još sve usklađeno s jakim imenima Android industrije.

Niža slika pokazuje kako jedan žedni Android One smartfon, jadničak još nema niti SIM karticu, ubrzano „cucla“ zadnje ažuriranje. Obratite pozornost na veličinu te zakrpe, preko 1 GB. Zbog isprepletenosti Googleovog i proizvođačevog programskog koda, ažuriranja se često odrađuju tako da se na smartfon instalira cijeli stock ROM – znači, AOS sa driverima i aplikacijama i konfiguracijskim postavkama... i ponekom zakrpom! Tek ponekad je moguće pokrpati AOS onako kako smo navikli na Linux ili Windows OS-ovima. Projekt Treble bavi se ovom i sličnim nezgodancijama.

 

Sve dok je i konzument Android tehnologija na dobitku, Googleove planove nije teško podržati. S time da mi, IT profesionalci, trebamo – po mišljenju vašeg autora, dakako – posebno toplo pozdraviti Android One inicijativu jer nam omogućuje da se, za potrebe struke, uz minimalne troškove dočepamo suvremenih smartfona, phableta & tableta s najnovijim čistim AOS-om. Doduše, u praksi je to ipak „zamalo-pa-čistim“ jer proizvođači, vođeni marketinškim imperativom o tržišnom identitetu svog branda nastoje i u uređaje klase budget ucijepiti nešto specifično - ili komadić hardvera za kojega vanilla AOS još nema kvalitetnu podršku ili „važnu“ aplikacijicu. Kakogod, upućeni tvrde da je na Android One smartfonima od 95 do 98 posto originalnog Googleovog OS-a. Prihvatljivo.

Dodatni benefiti, na koje Google nastoji obvezati proizvođače Android One uređaja, su ovi:

  • svi Android One uređaji dobijaju minimalno dvije iduće verzije AOS-a i to u najkraćem mogućem roku nakon službene objave izvornog AOS-a – znači, ako sada kupimo smartfon klase Android One s AOS-om Nougat, odmah bismo trebali dobiti Oreo, potom Android P (potonji je trenutno u ranoj beti);
  • svi Android One uređaji u najkraćem mogućem roku dobijaju nadogradnje raznih vrsta minimalno dvije godine;
  • zaštita uređaja klase Android One je unaprijeđena jer imaju integriran Play Protect modul.

Još jedna pogodnost, neslužbena je ali će nekima baš dobro sjesti: Android One uređaji se lagano rootaju!

Tijekom Adventa koji nam se upravo dešava, zbog aktualnih sniženja možemo si priuštiti poklončić u obliku Android One smartfona. Po prvi puta od kad je te inicijative (precizije, od 2014.), u našim trgovinama možemo birati između tri jako dobro ocijenjena modela: Xiaomi Mi A1, Motorola Moto X4 i HTC U11 Life. Četvrtog mušketira, to je GM 5+, ne preporučamo jer su male šanse da dobije Android P, vremešan je.

Xiaomiev uradak uvjerljivo je najjeftiniji, možemo ga imati već za kojih 1.800 kuna a jedino što mu evidentno nedostaje je NFC, sve drugo je baš potaman za osobu koja tipičan moderni smartfon želi proučavati, pisati za njega aplikacije te, naposljetku, koristiti kao „obični smrtnici“. Motorolini i HTC-ovi predstavnici performansno su nešto potentniji (hardverski su potkovaniji), okićeni certifikatom IP67/68 i cijenom od kojih 3000 kuna. S druge strane, Mi A1 diči se najvećim ekranom i najduljom autonomijom rada, sudeći prema informacijama objavljenim na www.gsmarena.com.

E, sad, ako nam je baš do NFC-a, ali nipošto ne želimo žrtvovati tri tisuće kuna za jedan Android One telefon, u igru uskače Nokia. Smartfoni ove firme nisu službeno u Android One programu no u praksi se ponašaju kao da jesu – zamalo pa izvorni AOS, obećanje glasnogovornika da će kupac novijih modela dobiti ne samo Oreo nego i Android P... i slično, da se ne ponavljamo. Ekvivalent spomenutom Mi A1 je Nokia 6. Nokia 7 značajkama opako konkurira Motorolinim i HTC-ovim Android One predstavnicima i jeftinija je ali za nju se moramo malo strpiti, samo što nije. Usput, Nokijini pametni telefoni opet jako dobro kotiraju u stručnim krugovima.

Dragi svi! Nemamo više izgovora za izbjegavanje kupnje novog digitalnog asistenta, razbijmo kasicu-prasicu i prepustimo se čarima Adventa. Sretno u nabavci svog AAOS gadgeta, Anno Domini 2017.!

 Slijedi motivacijska završnica: Glečte ih kak' su slatki, frrrr! :-P

 *

Pssss, među nama.... Ako uistinu kupujete baš za sebe, obavite to početkom 01. mjeseca. Sniženja tada još traju, s time što su trgovci spremniji na dodatne popuste (pregovarajte!) jer znaju da je blagdansko rasipništvo definitivno finito.

Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet