Njemački grad München se vratio na Windows OS!

U njemačkom gradu Münchenu su prije desetak godina odlučili uštedjeti na licencama za mnogobrojna PC računala u gradskoj i regionalnoj upravi. Čak su razvili i svoju inačicu Linuxa, koju su nazvali LiMux. Sve je konačno proradilo nakon nekoliko godina inženjer-sati. U uporabi je preostao još jedan dio računala na Windowsu, ali svi su počeli razmišljati kako bi i drugi gradovi mogli prijeći na Linux. No, ne samo da se to nije dogodilo, nego se nakon deset godina i München odlučio vratiti na Windows. Zašto?

Gradsko vijeće je glasovalo za povratak  na staro i instalaciju Windows 10 na 29 tisuća računala kojima grad raspolaže. Kao razlog je rečeno da su troškovi održavanja dva tipa računala i operativnih suatava veći od održavanja samo jednog tipa računala. Početak reinstalacija računala se očekuje 2020., a predviđeni troškovi prelaska su 50 milijuna eura. Pretpostavljamo da se zapravo samo radi o kupnji novih računala s predinstaliranim Windows 10 operativnim sustavom, zato je i cijena tolika.

Razlog velikih troškova održavanja je upravo ta mješovita mreža, u kojoj je na Windowsu po nekima ostalo samo 20% računala, a po drugima čak 40%. Windows je, inače, zadržan zbog legacy aplikacija ili zbog nemogućnosti njihova virtualiziranja.

Ostaje za razmišljati je li u ovoj odluci prste imao Microsoft ili su zaostale aplikacije zaista presložene da se iznova napišu? Da li bi trošak pisanja ekvivalentnih aplikacija zaista bio veći od 50 milijuna eura, koliko će koštati povratak na Windows OS? Odgovori na ova pitanja su, kako stvari sada stoje - nebitni.

Više pročitajte na:

https://www.techrepublic.com/article/end-of-an-open-source-era-linux-pioneer-munich-confirms-switch-to-windows-10/

Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)

Komentari

http://www.ictbusiness.info/poslovanje/nakon-14-godina-m-nchen-odustao-od-linuxa-i-vratio-se-na-microsoft-windows

Nisam odolio da komentiram. Nisam ovdje ničiji odvjetnik, zagovarač...nego čiste činjenice. Čisto iz svojih dosadašnjih iskustava. U članku čiji sam link kopirao gore, navode se još 2 razloga.

1. Office paket

2." Ponajviše je razlog tome slabija produktivnost zaposlenika, koji se nikako nisu mogli naviknuti na novi operativni sustav" citiram

Često gledam blagajnice u Konzumu i drugim centrima na kasama vuku aplikaciju kase kroz Wine emulator na Linux kasi. Mislite da blagajnica razmišlja o Wine emulatoru ? 100 puta sam platio račun na kasi, nikad nisam čuo da se blagajnica žali na Linux. Zanimalo bi me što to korisnici Officea tako "napredno" rade da to nemogu napraviti na Libre Officeu ?  Korisnici iz mog iskustva ne znaju ništa ni o Windows operativnom sustavu, jer se čude kad ja iz Device Managera vidim da imaju ugrađen SSD disk a oni se čude i pitaju:" Kako sam ja siguran da to imaju ?" . Inače radi se o korisnicima Windowsa preko 10 -tak godina. Pouzdano mogu reću da jako malo znaju ili zapravo ništa o Windows sustavu.

A da ne govorim da si na MS Office ne znaju, podesiti opciju koja ih "žulja". Npr. Blank Print Area itd. Ne pada im napamet to naučiti nego zovu sistemca..ili da probaju potražiti neku nametnutu opciju koju su dobili otvarajući neki dokument dobiven od drugog korisnika. Nemoguća misija.

Uvijek se čudim kako su svi nevješti korisnici jako brzo usvojili Android sustav, koji se puno razlikuje od Windows sustava. To me uvijek fascinira kako se dojučerašnji neznalice vješto koriste aplikacijama na Androidu.

Inače što se tiče Offica. Postoji "potpuni" klon MS Offica https://www.wps.com/ . Koji se zapravo nalazi i na većini Android uređaja i svi nevješti korisnici ga koriste.
Naravno WPS Office postoji i za Linux.

Inače iskustvo od prije neki dan. Windows 10 je povukao sa nadogradnjom  Nvidia driver koji je prozrokovao "flickering" da 20 računala u učionici. Zapravo ih na razini korištenja, doveo u neupotrebljivo stanje. To mi se nikad do sada nije desilo na Windows mašinama. Nešto slično mi se znalo dešavati kad sam sam prčkao po Linux grafičkim driverima. Ali eto....

PS: Prepuročio bih svim upravama Android stolna računala, jer na njima se korisnici najbolje snalaze.

Pitam se kako bi se Android na stolnim računalima pokazao u korporativnom okruženju? Vidim sljedeće probleme: svaki korisnik je istovremeno i administrator računala (što otvara mogućnost instaliranja malvera i mijenjanja nekih bitnih sistemskih postavki), sistemci nemaju mogućnost centralnog administriranja računala, problem legacy aplikacija koje rade samo na MS Windows (to je navodno bio problem u münchenskoj gradskoj upravi).

:) Htio sam na kraju biti malo ciničan sa Androidom kad uprava jako žali nesnalažljive korisnike. Pa mislim da je onda Android za takav problem nesnalaženja najbolji put. Sjetio sam se ovih nabrojanih problema kod Androida ali neka vješta ekipa za koorporativne potrebe bi i Android znala preraditi u pogledu administracije  na zadovoljstvo korisnika koji se više neće zbunjivati. Legacy aplikacije to su realni problemi, koje je naveo kolega Boroš u članku. Izvor iz ovog drugog članka potencira ove probleme koje sam komentirao.

Zapravo i nameće se samo pitanje u korištenju MS Office paketa. Zašto grad Munchen ne pređe na korištenje Office 365 koje radi online na svim sustavima. Ionako svi predviđaju Cloud rješenja kao budućnost, gdje nije bitan operativi sustav. Ali ja čitajući između redova bih rekao da možda nije došlo do problema "zastarjelog" hardvera i da se jednostavno želi modernizirati dosta veliki dio računala a Microsoft je ipak pomalo smanjio cijene licenci. Pa se odlučilo kupiti veći broj novih računala sa MS licencom.

 

Još jedan mali detalj, koji možda nije beznačajan: vratili su se na Windowse nakon izbora, kad se promijenila gradska uprava. Pa sad procijenite da li se tu radilo samo o troškovima.. :)

Koliko god želio da je suprotno, linux, a pogotovo u mješovitom okruženju, je skuplje rješenje. Nemaš (kvalitetnih) drivera, nemaš ljude koji znaju dovoljno, a još manje onih voljnih učiti, manja je sveukupna zajednica (a time i knowledge pool). Može se to, kako se ne bi moglo, ali si okružen srodnim institucijama koje koriste Windows i jednostavno te prisiljavaju ostaviti dio na Windowsu.

I ova priča nije došla preko noći. Oni odustaju od linuxa već tri godine:

http://news.softpedia.com/news/Munich-Switching-to-Windows-from-Linux-Is-Proof-that-Microsoft-Is-Still-an-Evil-Company-455510.shtml

 

Nije problem Win ili LInux. Kad bi svi koristili otvorene standarde, na primjer za obradu teksta, onda bi bilo svejedno koji OS koristiš. Ovako MS stalno nešto čarobira, od fontova nadalje, tako da se Word doc ili Power Point prezentacija dobro vide samo u njihovom softveru.

Ne nagovaram ja nikoga da pređe na Linux, to je stvar izbora. Ali tko će čitati Word dokumente za 100 godina kad Microsofta više ne bude? Zato sam ja za otvorene standarde, a OS i aplikaciju neka si svatko bira po svom ukusu. Izbor Windowsa je ujedno i izbor vlasničkih standarda i ovisnosti o jednoj tvrki.

 Problem je i u krivom korištenju. Kad sam uspostavljao portal za svoju ustanovu 2009 zajedno sa kolegom, dali smo smjernice da se dokumenti pišu u html dokumentima na samom portalu, editorom sličnim kao što imamo ovdje na Drupalu, zapravo vjerovatno se isto zove. Oni su pisali  u MS Word i onda slali u objavu. Umjesto lakšim putem da su to pisali u samom CMS sustavu. Poslije sam ih uspio nagovoriti da bar to pretvore u .pdf. Sad na neke dijelove portala dolazi pritužba da se za otvaranje  dokumenata treba 3 puta kliknuti. Naravno kad se nitko nije držao preporuka. Tako isto npr. pošalje mi se kratka obavijest koju treba staviti na web stranicu u MS Wordu kao prilog. Umjesto da se to napisalo u sam tekst e-maila.