Kako isključiti Wi-Fi Sense

Već smo navikli da Microsoft sa svakim novim operativnim sustavom ili njegovom nadogradnjom upakira i neki novi dodatak. Jedan od njih je i famozni Wi-Fi Sense, koji se prvo pojavio na pametnim telefonima, pa je prenesen u Windowse 10. Kažemo "famozni", jer Wi-Fi Sense omogućuje automatsko spajanje na Wi-Fi mreže vaših prijatelja bez poznavanja zaporke.

Da, dobro ste pročitali. možete se spojiti na neku od Wi-Fi mreža, a da za nju ne znate zaporku. Ukoliko je Wi-Fi Sense uključen i ukoliko ste na računalo prijavljeni Microsoftovim korisničkim računom, imate uključenu mogućnost podjele prava pristupa mreži koju ste odabrali (pročitajte dobar članak zašto ponekad treba isključiti mogućnost prijave s Microsoft računom na https://sysportal.carnet.hr/node/1649).

Wi-Fi Sense će dodijeliti pristup mreži kontaktima iz ova tri servisa: Outlook.com, Skype i naravno Facebook.

Zaporka podijeljena putem Wi-Fi Sensa se ne vidi, jer dolazi u kriptirana s Microsoftovih servera. Zato je potreban MS korisnički račun da bi Wi-Fi Sense radio, a s lokalnim računom Wi-Fi Sense ne radi.

Isto tako, prema tvrdnjama Microsofta, ako ste putem Wi-Fi Sensa podijelili pristup sa svojim kolegom (nazovimo ga Pero), on nije u mogućnosti dalje dijeliti vaš pristup s nekim trećim.

Wi-Fi Sense neće podijeliti mrežni pristup za mreže koje koriste protokol 802.1x EAP, ali ako se koriste WPA/WPA2 ključevi dijeljenje je omogućeno.

Budući da se ovdje radi o dijeljenju zaporke, korisnici nisu bili oduševljeni ovom značajkom Wi-Fi Sensa, a kao što Murphy zakon kaže: "sve što se može hakirati, bit će hakirano.". MS je, na kraju, u novijim nadogradnjama, odlučio isključiti Wi-Fi Sense.
   
Ako je ipak u vašim Windowsima 10 ostao uključen, evo načina kako ga isključiti i zaštiti SSID (Service Set Identifier) od daljnje podjele s vašim kontaktima.

Za isključivanje Wi-Fi Sense moramo otići u Network&Internet:

Start --> Settings --> Network&Internet --> Wi-Fi
   
Potvrdimo poveznicu "Manage Wi-Fi settings", gdje možemo vidjeti je li Wi-Fi sense uključen i koji su kontakti odabrani za dijeljnje pristupa:


Isključite neželjene servise (od Outlooka do Facebook-a), a ukoliko ne želimo dijeliti zaporke ni jednim servisom, jednostavno isključite "Connect to networks shared by my contacts".


Ovime je prvi dio završen, preostaje da u vašem kućnom routeru izmjenimo naziv SSID-a tako da na kraj imena dodamo nastavak "_optout". Time ste potpunosti ste onemogućili dijeljenje Wi-Fi mreže.

Na primjer, ako je SSID "kucnamreza", po novom SSID ce biti "kucnamreza_optout".

Podešavanje naziva bežične mreže razlikuje se od routera do routera, no to ne bi sistemcima trebalo biti problem. Kod nekih se uređaja to zove Wireless ili WLAN, a kod nas na Fritz!Box-u "Radio Network". U polje "Name of the wireless...."  se jednostavno na kraj naziva stavlja "_optout".Ako ste kojim slučajem koristili Wi-Fi Sense, a zbog sigurnosnih razloga odlučili da više nećete, nakon poduzimanja ovih koraka morat ćete se strpiti par dana kako bi SSID bio dodan u popis "opted-out". Odnosno, kako to MS kaže:

"..It can take several days for your network to be added to the opted-out list for Wi-Fi Sense. If you want to stop your network from being shared sooner than that, you can change your Wi-Fi network password."

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)