Dovecot greška "Warning: directory is no longer mounted"

U logovima sistemci svakodnevno traže poruke o greškama, kako bi to što prije riješili probleme. Većinu poruka o greškama s vremenom upoznamo i ne pitamo za uzroke, nego odmah pristupamo rješavanju problema. No povremeno se nađu neki novi, neobični zapisi, pa moramo potrošiti nešto vremena na istraživanje.

U logovima se nedavno pojavila sljedeća poruka:

Feb 29 12:54:18 server dovecot: master: Warning: /var/mail is no longer mounted.
   If this is intentional, remove it with doveadm mount

Poruka je čudna, jer je direktorij /var/mail uredno na svom mjestu:

# ls -ld /var/mail/
drwxrwsr-t 2 root mail 4096 Mar 14 15:00 /var/mail/

Zašto onda ova poruka, i što to točno u ovom kontekstu znači "mount"? Sama poruka sugerira prijedlog rješenja, pa smo potražili što o tome zna Google. Našli stranici: http://bit.ly/1WkDSfk našli smo sugestiju o čemu se radi.

Nedavno smo prebacivali server na novi hardver, gdje /var/mail više nije posebna particija. Ova je činjenica zbunila dovecot, a iako je sve radilo, u logovima se počela pojavljivati spomenute poruke.

Naime, dovecot prati sve točke za montiranje particija i automatski ih dodaje u svoju listu. Evo kako to izgleda na serveru:

server# doveadm mount list
  path  #       state
  /
  /             online
  /run          online
! /var/mail     online

Pogledali smo u manual naredbe "doveadm-mount" i vidjeli da se mountpoint /var/mail može obrisati iz liste. To treba napraviti, jer particija više ne postoji, nego se radi o direktoriju na filesystemu "/":

# doveadm mount remove /var/mail
server:/var/log# doveadm mount list
  path          state
  /             online
  /run          online

Mountpointa /var/mail više nema u dovecotovom popisu.

Na navedenoj stranici se spominje da je moguće neku putanju staviti u ignore listu. Ovo je korisno kada na particiji (primjerice /var) imate direktorije u kojima sigurno nema korisničkih mailova. Evo kako izgleda situacija ako  dodamo putanju u ignore listu:

server# doveadm -v mount add '/var/www/*' ignore
server# doveadm mount list
  path          state
  /             online
  /var          online
  /var/www/*    ignore

Na ovaj način dovecot neće pretraživati navedene putanje u potrazi za korisničkim mailboxovima.

Čini se da je ova greška više informativna i na malom serveru ne utječe na rad, ali na serveru s mnogo korisnika i velikim diskovima vjerojatno bi mogla izazvati probleme i timeoute, stoga na ovaj način održavajte vaš sustav "čistim".

 

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet