Microsoft objavio distribuciju Linuxa baziranu na Debianu - SONiC

Za razliku od ranijih vremena, danas nije preveliko iznenađenje čuti ili pročitati da Microsoft koketira s Linuxom i softverom otvorenog koda. No, ipak je zanimljivo pročitati da su objavili i svoju distribuciju Linuxa. Ono što nas još više raduje, bazirana je na Debianu.

Radi se o distribuciji koja je zapravo nadgradnja njihove mrežne platforme Azure Cloud Switch, još jedan projekt baziran na Linuxu objavljen prošle godine. ACS je mrežni OS koji se vrti na switchevima u Azure oblaku, a dio je projekta Open Compute Project. Sada je SONiC predviđen za uključenje u projekt OCP i ponuđen proizvođačima mrežnog hardvera i njihovim klijentima kako bi mogli svoje sustave izgraditi na generičkoj mrežnoj platformi i Microsoftovom softveru. Switchevi moraju podržavati SAI - Switch Abstraction Interface.

SONiC je inače kratica od Software for Open Networking in the Cloud, a čini se da Microsoft ne upotrebalja odrednicu "open" olako. Sve se više okreće softveru otvorenog koda i Linuxu, pa čak i svoje nudi za te platforme. Tako je nedavno objavljeno da će se MS SQL Server 2017. moći rabiti i na linuxovim poslužiteljima.

SONiC se može skinuti sa GitHuba na adresi: http://azure.github.io/SONiC/

Više pročitajte na:

http://www.theregister.co.uk/2016/03/09/microsoft_sonic_debian/

https://azure.microsoft.com/en-us/blog/ocp-2016-building-on-community-driven-innovation/

 

Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (2 votes)