Za nadarenu djecu Ministarstvo pronašlo značajna sredstva

Nema ništa ljepše neko kad neka priča dobije happy end. Upravo to dogodilo se s našom prošlomjesečnom pričom o poticanju nadarene djece u našem obrazovnom sustavu te problemima s kojima se svakodnevno susreću njihovi roditelji. Iz razgovora s Vladom Lendvajem, ocem troje nadarene djece saznali smo kako je najveći problem na koji on i supruga, kao roditelji nadarene djece nailaze, jest posvemašnja neprilagođenost školskog sustava nadarenima, velikim dijelom stoga što je iz pravilnika izbačena obaveza škole da osigura stručnjaka za područje nadarenosti za svako nadareno dijete, te neshvaćanje da su to također djeca s posebnim potrebama.

Kako bi riješilo ovaj problem, Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je ovih dna natječaj za financiranje projekta za rad s darovitim učenicima. Na natječaj se mogu javiti osnovne i srednje škole koje mogu prijaviti projekte izvannastavnih aktivnosti za darovite učenike s ciljem razvoja njihovih kompetencija, vještina, kreativnosti i samopouzdanja.

Novac za projekte će biti osiguran već za školsku godinu 2015./2016 godine. Prema uvjetima natječaja jedna škola može prijaviti jedan projekt, a najviši zatraženi iznos za financiranje može biti do 20.000 kuna objavilo je Ministarstvo. Rok za podnošenje prijava je 15. travnja 2015.

Sve škole koje dobiju financijsku pomoć novac će moći potrošiti na izradu individualiziranih programa rada za darovite učenike, osmišljavanje i implementaciju novih metoda i oblika rada s darovitim učenicima, osmišljavanje i provedbu istraživačkih projekata i projektnih zadataka, osiguranje e–učenja i korištenja tehnologije koji omogućavaju pristup izvorima specifičnog znanja za darovite učenike, suradnju odgojno-obrazovnih ustanova sa znanstvenim institucijama te unapređenje mentorskoga rada učitelja, nastavnika i stručnih suradnika s darovitim učenicima.

Upravo uvjeti natječaja govore o ključnim problemima na koji je ukazivao g. Lendvaj stoga nas vesele konkretne aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja usmjerene na poticanje darovitosti. Na ovaj način pokazujemo kako nam je do naših pametnih glavica doista i stalo.

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet