Što donosi treći broj magazina Linux Voice?

Oslobođen je i treći broj magazina Linux Voice. Podjetimo, nakon što prođe devet mjeseci od objave tiskanog izdanja, magazin se pojavljuje na njihovim stranicama kao besplatni download u formatima PDF i EPUB. Što nam donosi u ovom broju (originalno objavljen u lipnju 2014.)?

U rubrici Distrohopper napravljen je prikaz distribucija Porteus ("lagana" live distribucija), Kali 1.0.6, KWheezy (KDE Debian) i NixOS (sa svojim specifičnim paketnim upraviteljem).

U temi broja "I've got the power" obrađeno je naredbenolinijsko sučelje (CLI), s naglaskom na prednostima koje to sučelje pruža. U grafičkim sučeljima neke od operacija jednostavno nisu moguće, a u CLI su moguće rabeći samo jedan redak. Ovo sučelje nikako nije zastarjelo, iako je krivulja učenja vrlo strma. Opisani su poznati alati i programi vim, ImageMagick, mutt i slični.

Predstavljena je organizacija FSFE, što je europska inačica Free Software Foundationa. U razgovoru s predsjednikom FSFE-a Karstenom Gerloffom saznajemo koji su ciljevi i dosadašnji uspjesi fondacije.

Svaki broj magazina prikazuje po jednu važnu osobu iz povijesti računalstva, a u ovome je ta čast pripala Alanu Turingu, engleskom matematičaru i kriptologu. Osim osvrta na OpenHardware i kako dizajnirati svoj vlastiti CPU, obrađene su teme poput Perla 6, DDoS-a (Distributed Denial of Service), koje je linuxovo grafičko sučelje trenutno najprikladnije za touchscreen ekrane i druge teme.

Nisu zakinuti ni developeri, ljubitelji Raspberry Pi i sličnih SBC računala, ali ostavljamo čitateljima da sami otkriju o čemu se pisalo. Samo trebaju skinuti zadnji broj Linux Voicea...

 

 

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet