Objavljen 31. broj časopisa Libre

časopis Libre!Časopis Libre! o softveru otvorenog koda je objavio svoj prosinački broj. Što u ovom izdanju možemo pročitati? Aleksandar Todorović je objavio osvrt na ukidanje popularnog The Pirate Baya, i što ili tko ga može zamijeniti. Zasada, jedinu alternativu je ponudila "konkurencija" iz IsoHunta, koja je preuzela staru bazu torrenata i vodi ju pod nazivom "Old Pirate Bay".

Nadalje, Jim Zemlin (u prijevodu S. Nožinića) piše o 2014. godini kao prekretnici za slobodni softver. Naime, sad svaka softversko-poslovna inicijativa uzima u obzir mogućnosti koje su u osnovi slobodnog softvera (primjerice, scale-out, proširenje resursa dodavanjem novih čvorova umjesto pojačavanjem centralnog sustava/poslužitelja), kao i nekim drugim karakteristikama FLOSS-a.

Dejan Maglov piše o zadnjem izdanju Linux Minta 17.1 "Rebecca", kojeg karakterizira kao "veći Ubuntu od Ubuntua". Isti autor u četvrtom dijelu svog niza članaka piše o kriterijima za odabir najbolje distribucije Linuxa za vas, iz više različitih perspektiva.

Slobodan Nikolić piše o programima za lokalizaciju, od kojih izdvaja Transifex, Pootle, Rosetta i POEditor kao najpopularnije. Dejan Čugalj piše o programu Tiny Tiny RSS, open-source alternativi za Googleov Reader (servis koji je ugašen 2013. godine). Mnogi su jednostavno prešli na Feedly, ali vrijedi razmotriti i ovo rješenje.

Stefan Nožinić nastavlja svoj tekst o Beameru, programu za pravljenje prezentacija rabeći LaTeX. Ovo je vrlo zanimljivo za matematičare, alii i općenito za sve prezentacije koje prikazuju dosta formula.

Za hardverske hakere, Nenad Marjanović piše o Beagle Bone Black (rev C), te kako ažurirati sustav na njemu. I na kraju, Gavrilo Prodanović se osvrnuo na jednu staru igricu, "Fish Fillets", za opuštanje između dva projekta.

Kao i uvijek, dečki su pripremili dosta sadržaja, svakako bacite pogled.

Časopis u formatu PDF možete skinuti na adresi https://libre.lugons.org/index.php/broj-31/, dok će po običaju izdanje u formatu EPUB biti objavljeno nešto kasnije.

NOVO: Izdanje u formatu EPUB se može skinuti na adresi: https://libre.lugons.org/?wpdmdl=5818

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet