Magazin Linux Voice nudi besplatno preuzimanje svog prvog broja

LinuxVoice LogoNekako nam je ispod radara prošla vijest o osnivanju novog tiskanog časopisa čija je glavna tematika Linux i softver otvorenog koda - Linux Voice. U vrijeme kada se drugi časopisi gase ili u potpunosti prelaze na digitalan način distribucije, pojavio se ovaj časopis u tiskanom izdanju i s novim idejama.

Osim danas neuobičajenog poteza pokretanja tiskanog izdanja, Linux Voice je i startao na neuobičajen način. Naime, magazin je pokrenut ne iz privatnih sredstava, nego putem crowdfunding kampanje. Uspješno je skupljeno 127 tisuća funti od planiranih 90 tisuća. Linux Voice je mogao krenuti.

Da bi stvar bila još neobičnija, ekipa iz Voicea se u kampanji obvezala vratiti 50% profita za projekte otvorenog koda i razvoj Linuxa.  Ni to nije sve - devet mjeseci nakon izlaska tiskanog izdanja, sadržaj će biti objavljen on-line pod licencom Creative Commons CC-BY-SA. Digitalni oblik će biti u formatu PDF i HTML, te tako dostupan svima.

Iako sada zvučimo kao u reklamama, ni to nije sve - časopis je djelomično dostupan kao podcast, odnosno u audio obliku, te možete slušati članke o svom omiljenom operativnom sustavu dok se vozite na posao. Šalimo se, ne preporučujemo ovakav način konzumacije sadržaja (u vožnji), ali definitivno može poslužiti u nekim prilikama.

Adresa za preuzimanje prvog broja magazina je http://www.linuxvoice.com/download-linux-voice-issue-1-with-audio/, a od tema u prvom broju pročitajte više o Waylandu, PGP-u, LibreOffice 4.2, OwnCloudu, Lightworks Pro-u, a pokriven je i hardver s Raspberry Pi-jem i Googleovim Nexusom 5.

Cijena pretplate je 38 funti za 12 brojeva u digitalnom obliku, a ukoliko želite tiskani oblik i DVD, to će vas koštati 85 funti (oko 70 kuna po broju). Ukoliko želite pomoći projektima otvorenog koda i volite "dobri stari" papir, zavucite ruku u džep i podržite ovaj časopis.

 

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet