Novosti iz Debiana

Debian LogoIz Debiana nam u posljednje vrijeme stižu zanimljive vijesti; neke su dobre, neke zanimljive, a neke vrlo kontroverzne. Dobra vijest je da je testing distribucija "jessie" (Debian 8.0) zamrznuta uz najmanji broj bugova do sada. Ovo znači da će ovo najvjerojatnije biti najkraće trajanje freeza do sada, jer je pronađeno samo 310 kritičnih grešaka. Debianovci slave i pitaju se mogu li izdati Jessie do konferencije FOSDEM (koja počinje 31. siječnja 2015)? Nadamo se da će ti bugovi biti isto ovako ekspeditivno riješeni, pa da Jessie vidimo u punom sjaju početkom sljedeće godine na našim poslužiteljima.

Netipičan korak za Debianovce je ovaj put i odabir imena za sljedeću distribuciju (odnosno pravilnije je reći release, izdanje). Odmah su odabrana imena za dva buduća izdanja. Tako će se Debian 9 zvati "stretch" (hobotnica), a Debian 10 "buster" (pas). I ovo su, naravno, likovi iz animiranog filma "Toy Story".

Spomenuli smo i nekakvu kontroverznu vijest. Radi se o tome da se jedan dio Debianovaca odlučio napraviti fork Debiana. Razlog je neslaganje s uvođenjem systemd-a, načina pokretanja servisa, a koji dolazi već s izdanjem jessie. No, većina većih i važnijih distribucija je već prešla na systemd, dok je Ubuntu odavno na sličnom sustavu (upstart).

Ovi hardcore korisnici su već odabrali ime za svoju inačicu Debiana (Devuan) i otvorili web-sjedište na adresi http://www.devuan.org/. Sumnjamo da će Devuan zaživjeti u nekom većem obimu, jer je SysV init sustav kojeg zagovaraju pomalo zastario, i nije prikladan za osobna računala i pogotovo laptope. No, bit će zanimljivo vidjeti kako će se stvari kasnije odvijati.

Vijesti: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)