sys.trek 2014 - Day 3

Slike sa zadnjeg dana sys.treka možete naći ovdje, dok se video snimke predavanja i radionice nalaze na linkovima ispod.

9:00 - 10:30 sys.trek predavanja 6 - dvorana Tomislav 3

  • Androidov sigurnosni sustav - Radoslav Dejanović, Opsus d.o.o.; Iako je izrastao iz okruženja slobodnog softvera i koristi Linux jezgru, Android je operacijski sustav koji se ne uklapa u tipične Unix-like sustave. Sigurnosni sustav Androida utemeljen je na filozofiji i praksi Unixa, ali je od nje ipak značajno odmaknut, zadržavajući temeljne osnove Unix sustava (User ID, Group ID...) koje koristi na specifičan način, te uvodi posve nove sigurnosne komponente kakve "klasični" Unixoidi ne poznaju. Android nije cjelovit operacijski sustav bez virtualnih strojeva u kojima se izvršavaju programi, a koji dodaju još jedan nivo kompleksnosti u sigurnosni sustav. Cilj predavanja je ukazati na sličnosti i razlike u implementaciji sigurnosnih mehanizama između "klasičnih" Unixoida poput Linux distribucije i Android OS-a. 
  • Office365 za škole - Emil Marmelić, CARNet; Iako je predavanje bazirano na CARNetovim aktivnostima oko integracije Office365 sa autentikacije iz AAI-a, bitan element cijelog postupka su i procedure za kreiranje korisnika u sustavu, te njihovo uklanjanje ili migraciju u drugi tarifni model nakon završetka škole. Svoja iskustva na vleikoj količini od 500000 korisnika CARNet će predstaviti kolegama sa fakulteta, kako bi im olakšao njihov put prema integraciji sa Office365 sustavom. 
  • Mali sistemac u velikom sustavu - kako se snaći? - Branko Radojević, CARNet; Večina sistemaca je počela na manjoj ustanovi, gdje se većina zaposlenika osobno poznaje i gdje je relativno lako i bez kompliciranih procedura raditi. No, ustanove rastu, postaju veliki sustavi a broj sistemaca ne prati rast broja korisnika. Osobna interakcija prestaje biti moguća, potrebno je uvoditi nove kanale komuniakcije i poslovne procedure. Kako se snaći u novom okruženju? 

11:00-12:30 sys.trek radionica 3 - dvorana Strauss

  • Mediagoblin - decentralizirajmo multimediju - Matija Nalis, TomSoft; Mediagoblin je slobodan softver za objavljivanje multimedijalnih sadržaja. Može ga se opisati kao decentraliziranu open source alternativu sustavima kao što su Youtube, Flickr, deviantArt, SoundCloud, i sl. Radionica će nakon kraćeg osvrta na mogućnosti ovog servisa pokazati kako ga instalirati na Debian Jessie (uskoro nadolazeći novi "stable"), kako napraviti osnovnu konfiguraciju te pokazati osnove administracije i korištenja (kreiranje novih korisnika, slanje novih sadržaja, ostavljanje komentara, kategorije i sl.) Ovisno o preostalom slobodnom vremenu, spomenuti će se korištenje LDAP autentikacije, planovima za budućnost (npr. federacija decentraliziranih instanci) te naravno pokušati odgovoriti na pitanja učesnika.
Sys.Trek: 
Vote: 
0
No votes yet