Kopije važnih datoteka u /var/backups

Ako ste ikada zavirili u /var/backups, mogli ste vidjeti da se tamo nalaze pohranjene kopije nekih konfiguracijskih datoteka, nastale obično kod nadogradnje sustava. Ali, tamo se mogu naći i neke važne datoteke, a koje možda niste očekivali: passwd, shadow, group (i gshadow).

Ukoliko ste slučajno pregazili ili na drugi način oštetili datoteku /etc/passwd, sada znate da sigurno imate barem još jednu kopiju. Backup za ove datoteke se vrši svaki dan iz crona /etc/cron.daily/passwd:

#!/bin/sh

cd /var/backups || exit 0

for FILE in passwd group shadow gshadow; do
    test -f /etc/$FILE       || continue
    cmp -s $FILE.bak /etc/$FILE   && continue
    cp -p /etc/$FILE $FILE.bak && chmod 600 $FILE.bak
done

Datoteke će se arhivirati samo ukoliko se trenutna inačica razlikuje od stare (naredba "cmp"). Ovu skriptu možete modificirati i spremiti bilo koju drugu datoteku "na sigurno", samo je ubacite u direktorij /etc/cron.daily i nazovite drugačije.

Naravno, i dalje se preporučuje biti u sustavu sys.backup ili raditi vlastiti na trake ili udaljene diskove, jer opreza nikada dosta s tako bitnim datotekama.

Usput, provjerite ispravnost ovih datoteka s naredbama pwck i grpck (pogledajte članak na http://sistemac.carnet.hr/node/841), pogotovo ako radite preseljenje podataka na novi poslužitelj.

 

 

 

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet